A legjobb A-vitamin-források

Az A-vitamin, vagy más néven retinol a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. Fontos szerepet játszik a látás egészségének megőrzésében, de erősíti a bőrünk, a hajat és a fogakat is. Fogyasszunk hát minél többet az alábbi ételekből!

Piros színű paprika

Fél csészényiben benne van a napi A-vitamin-szükségletünk csaknem fele, és ezen kívül sok rost és C-vitamin is. Különösen leendő anyukáknak érdemes fogyasztaniuk, mert az A-vitamin a magzat fejlődését is segíti.

Spenót

Az A-vitamin nemcsak önmagában, hanem előanyagok, úgynevezett provitaminok formájában is előfordul a természetben – ilyen például a karotin. A-provitaminból sok van bizonyos gyümölcsökben, zöldségekben, például a spenótban.

Sütőtök

Akárcsak az édesburgonyában, a sütőtökben is nagyon sok az A-vitamin, pontosabban a béta-karotin, amelyet szervezetünk A-vitaminná alakít. Amikor szezonja van, fogyasszunk belőle minél többet.

Sárgarépa

Újabb remek béta-karotin-forrás. Ha fütyülni nem is tanulunk meg tőle, látásunk védelmében sokat segíthet. Napi fél csésze nyers répa elfogyasztásával már sokat tettünk az egészségünkért.

 Az A-vitamin kedvező hatásai

Az A-vitamin elsősorban a bőr egészségéért felel, valamint a látással és a szemmel kapcsolatos problémák kezelésében fontos. A farkasvakság, az éleslátás hiánya és több más szembetegség kezelése mellett ajánlott a nagyobb bevitele.
A karotinoidok – melyek az A-vitamin elővitaminjai – igen jelentős antioxidánsnak számítanak. A növények (zöldségek, gyümölcsök) festékanyagában találhatók. A felszívódási arányuk sokkal kisebb, mint a kész A-vitaminé, ezért ezekből többre van szükség. Nyersen fogyasztva a legkisebb ez az arány, párolva körülbelül 30-50%. A paradicsom és sárgarépa is hatásosabb párolva, mint nyersen

A karotinoidok családjába tartozik a likopin és a lutein is, ezek szintén festékanyagok. Mindkét növényi összetevő növeli a szervezet ellenállását a betegségekkel szemben. Ahogy telnek az évek, úgy válik egyre jelentősebbé az utánpótlás, hiszen a sejtek anyagcseréje lassulni kezd, egyre több minden gátolja normális működésüket.A béta-karotin rendkívül fontos szerepet játszik az egészséged megőrzésében: a növényekben az a dolga, hogy a káros szabad gyököket hatástalanítsa, és ugyanezt a feladatot tölti be az emberi szervezetben is.Az immunrendszer erősségét befolyásolja, hogy mekkora a szervezet A-vitamin-készlete. Ha megfelelő, akkor a szervezet könnyebben elbánik a baktériumokkal és a vírusokkal, illetve hamarabb fel tudsz épülni egy-egy betegségből.

1.1. További kedvező hatások

 • Elsősorban a szem egészségét védi.
 • Elősegíti a csontozat normális növekedését, fejlődését, és erősíti a csontokat.
 • Erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a légúti fertőző betegségeket.
 • Segít megvédeni a C-vitamint az oxidációtól.
 • Az A-vitamin a szem gyengeségein kívül védi a bőrt, és részt vesz a hámsejtek képződésében.
 • Segíti a pattanások eltüntetését, a bőr pigmentálódásának (barna foltosodás) megelőzését.
 • Egészségesen tartja a bőrt, a körmöt, a hajat, a fogakat és a fogínyt.
 • Igen hatásos a pattanások kezelésében.
 • Védi a nyálkahártyákat.

2. Az A-vitamin hiánya

Az A-vitamin-hiány az iparosodott országokban ritka, de egyes fejlődő országokban továbbra is gondot jelent, különösen azokban a régiókban, ahol az alultápláltság vagy a hiányos táplálkozás a jellemző. A tartós vitaminhiány száraz szemhez (xerophthalmia), éjszakai vagy teljes vaksághoz, illetve bőrbetegségekhez, fertőzésekhez (például kanyaró),  hasmenéshez és légzési rendellenességekhez vezethet.

 • Ha kevés van belőle, romlani kezd a szemed.
 • Nehezen gyógyulsz fel a fertőző betegségekből.
 • Száraz szem, száraz és repedező bőr alakulhat ki.
 • Töredezett hajad és csúnya körmöd lehet.
 • A kisgyermek megfelelő növekedését akadályozhatja, mivel csontképződési zavar léphet fel.

3. Az A-vitamin természetes forrásai

Az A-vitamin állati forrás esetében a halban, a májban, a szívben, a vesében, a tojásban, a tejben és a vajban fordul elő, míg növények esetében minden színes, zöld, narancssárga, piros zöldségben és gyümölcsben, például a sárgarépában, a paradicsomban, a salátafélékben, a fodros káposztában, a piros húsú paprikában, a sóskában, a spenótban, a narancsban, a sárgabarackban, a sárgadinnyében vagy a sütőtökben.

Érdemes a nyers saláták mellett párolt zöldséget fogyasztani. A roppanósan puhára párolás az egyik legjobb módszer a zöldségek rost- és vitamintartalmának megőrzéséhez.

4. Az A-vitamin napi szükséglete

Az A-vitamin gyakori összetevője a legtöbb multivitaminnak, sokszor 5000 NE/IU mennyiségben. A napi ajánlott mennyiség felnőtteknek a következő:

 • 900 mikrogramm (3000 IU) férfiaknak
 • 700 mikrogramm (2300 IU) nőknek
 • 18 évesnél idősebb terhes nőknek a napi ajánlott adag 770 mikrogramm (2600 IU)

A legújabb kutatások szerint azonban érdemes ennél nagyobb mennyiségben szedni: nőknek 4000 NE, férfiaknak 5000 NE javasolt.

stressz, a sport, a nehéz fizikai munka, a dohányzás, az alkoholfogyasztásmind olyan tényező, amikor fokozott vitaminszükségletről beszélünk.

5. Az A-vitamin túladagolása

Béta-karotinból nagyon picike mennyiségre van szüksége a szervezetnek, de mivel a növényekből felszívódva csak kis százalékban lesz belőle A-vitamin, természetes módon nem valószínű a túladagolása.

Viszont a retinol napi 50-100 000 NE/IU adagja (több hónapon keresztül) már túladagolást okozhat. A következő tünetekre figyelj: fejfájás, hányás, hajhullás, bőrelváltozás, viszketés, romló (kettős) látás, sárga bőrszín, kiszáradó száj és szem.

6. Az A-vitamin interakciója más vitaminokkal és ásványi anyagokkal

 • Rontja az A-vitamin beépülési esélyeit, ha nem fogyasztasz zsiradékot; ha májbetegséged van; ha kevés állati eredetű fehérjét eszel; ha cinkhiányod vagy pajzsmirigy-működési zavarod van.
 • A vas felszívódást növeli.
 • Az E-vitamin (hidegen sajtolt növényi olajok) segíti a felszívódását, fehérje és cink szükséges a megfelelő mobilizációhoz.
 • Az A-vitamin segíti megvédeni a C-vitamint az oxidáció ellen.

7. Egyéb nevek

3-Dehydroretinol, Axerophtholum, Dehydroretinol, Oleovitamin A, Retinoids, Retinol, Retinol Acetate, Retinol Palmitate, Retinyl Acetate, Retinyl Palmitate, Vitamin A Palmitate, Vitamin A1, Vitamin A2, Vitamine A1, Vitamine A2.

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

A Fehérje hiány jelei

Zöldségek és gyümölcsök, amelyek segítik a folyadékpótlást