A Fehérje hiány jelei

Még ha próbálunk is kiegyensúlyozottan táplálkozni, előfordulhat, hogy nem viszünk be elegendő fehérjét, a vegetáriánusoknál pedig különösen gyakori ez a jelenség. Egy 2000 kalóriát tartalmazó napi étrendben 50-150 gramm fehérjének kellene szerepelnie – az alábbi tüneteket tapasztalhatjuk, ha nem fogyasztunk belőle megfelelő mennyiséget.

A fehérje nagyon fontos makro tápanyag, melyeket megtalálhatunk mindenhol a csontoktól kezdve a testfolyadékon keresztül egészen a hajig. Valójában építőanyagként szolgál a szövet- és izomépítésnél, a csontoknak és porcoknak, de az enzimek, hormonok és egyéb anyagok termelésére is szolgálnak.
Ezek a nagyon fontos tápanyagok befolyásolják az emberi szervezet működését és hogy megfelelő ütemben fejlődik-e. Ha a szervezetünkben fehérjehiány lép fel, akkor azokból kezd meríteni, ami a szövetekben van elraktározva, és ezt természetesen megérezzük. Ez elég komoly felfordulást okozhat a szervezetünkben.

Hol juthatunk fehérjékhez?

A fehérjét a szervezetbe élelmiszer által kell bevinnünk. A szervezet csak más fehérjék átépítésével képes őket előállítani, amelyekre viszont az embernek a mindennapos működéshez van szüksége, de a stressz kezeléséhez, a műtét utáni felépüléshez, sérülés után, láz után, égési sérülések után, vagy hosszabb betegség után is, tehát olyan állapotoknál, amelyeknél a szervezet fehérjét veszít.

A fehérjehiány és annak okai

A fehérjehiány a szervezetben fertőzéseket okozhat, gyengíti az immunrendszert, anyagcserét, izomerőt, véralvadást, sebek gyógyulását. Ennek számos oka lehet, de természetesen a leggyakoribb ok a kevés fehérjebevitel, de a túl sok fehérje veszteség is, vagy a túl sok fogyasztás is lehet.

Figyelmeztető jelek, ami a fehérjehiányra utalhat

Mindig fáradtnak érezzük magunkat

Sok vegetáriánus állítja, hogy több energiája van mióta nem eszik húst. Ha úgy érzitek, hogy kevesebb az energiátok, akkor lehet, hogy kevés fehérje jut a szervezetünkbe.

Az, hogy reggel vagy délelőtt  fáradtan ébredünk, ezzel semmilyen összefüggésben nincs. Ha fáradságot érzel és kedved lenne lepihenni napközben, vagy késő délután, és ezelőtt ilyet soha nem éreztél, akkor erre oda kell figyelni. Nem muszáj, hogy csak fizikai fáradtság legyen, akár mentális fáradtság is lehet.

A kevesebb energia miatt nem bírod kezelni a stresszt, a hiányzó fehérjék miatt lehet. A fehérjék segítenek stabilizálni a vércukorszintet is. Ha kevés van a szervezetünkben, akkor csökken a koncentráció és a reakcióidőnk is.

Gyengének érzed magad futás, edzés, vagy bármilyen típusú mozgás közben

A fehérjehiány okozhatja azt is, hogy az izomszövetek nem tudnak felépülni edzés után. Ebben az időszakban a megerőltető edzés igazán kontraproduktív lehet, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk nem bírja helyreállítani az izmokat és gyengének érzed magad.

 Elvesztheted azt az izomtömeget, amelyért keményen dolgoztál

Nem egyszerű visszanyerni az izmaink méretét vagy formáját, amelyeket a fehérjehiány miatt vesztettünk el. Ez azért van, mert a szervezetünk nem tudja megtalálni a megfelelő fehérje mennyiséget az ételben, amit fogyasztunk, így ezt máshonnan kezdi el pótolni. Biztosan sokan tudjátok, hogy a fehérje az izmokban található meg, nem a zsírban.

Ebből az következik, hogy ha nem sikerül a szervezetnek megadni az elégséges fehérje bevitelt, az elkezdi a saját szövetét bontani, azzal a céllal, hogy magához vegye azt, amire szüksége van.

Nem sikerül gyorsan felépülni a sérülésből

A lassú sebgyógyulás nem csak az izomtömegre vonatkozik egy fárasztó edzés után, hanem a azokra a sérülésekre is, amik igazán hosszú gyógyulási folyamatot igényelnek.Tehát még egyszer. Ez teljesen logikus.A fehérjék elkerülhetetlenek az új szövetek létrehozásához, ezért abban az esetben, hogy nincsenek jelen, a szervezet nem képes egyedül új szöveteket létrehozni.

 Hajhullás és hajritkulás

Ez a tünete a fehérjehiánynak elég érdekesen hat, ugye? Itt az az eset áll fenn, hogy a fehérjehiány miatt a szervezet egy védekező fázisba lép. Épp ezért abbahagyja azon kritikus fehérjék felhasználását, amelyek a haj- és körömnövekedéshez kellenek. A test tehát megint onnan táplálódik, ahol a tartalékok vannak, és ez persze nyomot hagy a megjelenésünkön is. Eredmény? A haj el kezd hullani, a körmök pedig töredezetté válnak. Úgyszintén meglepő lehet, hogy ez a fehérje hiány száraz bőrt és pattanások megjelenését okozza.

Édesség-éhség

Ha állandóan édességet kívánunk, és úgy érezzük, sosem lakunk jól igazán, akkor nagy esély van rá, hogy nem eszünk elég fehérjét. Bár az tűnne logikusnak, ha ilyenkor a húst és a tojást kívánnánk, valójában arról van szó, hogy a fehérje egyik legfontosabb szerepe, hogy egyensúlyban tartsa a vércukorszintet. Ha ez nem történik meg, akkor kívánni kezdünk mindent, amit cukros.

Mennyi fehérje az elég, és miben találhatjuk meg őket?

Általánosságban az az állítás van érvényben, hogy egy felnőtt embernek napi 0,8 g fehérjét kellene fogyasztania 1kg testsúlyra számítva. Tehát egy 70 kg testsúlyú felnőttnek 56g fehérjét kellene fogyasztania, ami nem kis mennyiség. Az élsportolók, a várandós nők esetében vagy a szoptatás alatt pedig még több, akár 1-2 g fehérjét is kell fogyasztani 1 kg testsúlyra számolva.

Nem is olyan rég olvastunk egy tanulmányt, melyben az állt, hogy egy felnőtt embernek, nemre való tekintet nélkül 78 g fehérjét kellene fogyasztania egy nap ahhoz, hogy szervezet kifogástalanul működjön. De ne higgyjük azt, hogy erről ilyen általánosságban beszélhetünk. Azt, hogy mennyi fehérjét visz be Ön a szervezetébe, az Ön belátására bízzuk.

Nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen az étrendünk és tudjuk, hol keressük ezeket a fehérjéket. Igaz, hogy majdnem mindehol megtaláljuk őket: a tejtermékekben, a sovány húsokban, halakban, tenger gyümölcseiben, tojásban, quinoában, leveles zöldségekben, dióban, hüvelyesekben, mint pl. a lencse, bab, borsó és szója.

A kor is nagy hatással van az optimális fehérje mennyiségre

Akár sérülésről, hosszútávú megbetegedésről vagy idősebb korról legyen szó, a szervezetnek több fehérjére van szüksége. Az idősebb embereknek 1,2 g fehérjét kellene fogyasztaniuk naponta, hogy fedezzék a fehérje természetes veszteségét, amely összefügg az öregedéssel. A hosszú betegségben szenvedőknek vagy a sérülésből felépülőknek akár 1,5g – 2 g fehérjét is kellene fogyasztaniuk naponta 1kg tetsúlyra számolva. Ha ezt a mennyiséget nem tudja tápanyag formájában bevinni, bátran fedezze a bevitelt tápanyagkiegészítőkkel, mint pl. a fehérje italokkal, ami biztosítja a szükséges tápanyagokat és energiát.

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

A csokoládé 10 előnyös egészségügyi hatása

A legjobb A-vitamin-források