Eukaliptusz és pemetefű áldásos hatásai.

Az influenza és a megfázás nem kerüli el a gyermekeket és a kismamákat sem. Amikor észleljük a betegség első tüneteit, természetes gyógymódokkal is védekezhetünk ellene. Két gyógynövény is a segítségünkre van.

A jól bevált receptek, gyógymódok alkalmazásával karban lehet tartani az egészséget. Így alakultak ki a népi gyógyászat alapjai, és öröklődtek nemzedékről nemzedékre. A népi tapasztalatokat az orvostudomány kibővítette, és a jól bevált gyógymódok országhatárokat átlépve terjedtek el. Így történhetett, hogy a tőlünk oly távol lévő ausztrál gyógynövény, az eukaliptusz hazánkban is ismertté vált.

Ausztrál csodaszer

Aki valaha is látott koalamackót, biztosan látott eukaliptuszt is, mivel annak hosszú, sarló alakú levelei jelentik egyedüli táplálékát ennek a bájos, kissé borzas erszényesnek. Az eukaliptuszoknak több mint 500 fajtája létezik, háromnegyedük természetes termőterületén, Ausztráliában él. Az eukaliptusz (Eucalyptus globulus) illóolajat adó (és óriásira növő) mirtuszféle örökzöld fa, illetve növény.

Az eukaliptusz mindenhol nő, ahol agyagos talaj és elegendő víz áll rendelkezésére, valamint a hőmérséklet nem csökken a fagypont alá. Maga körül gyakran kipusztítja a vegetációt, rendkívül gyorsan, akár több métert is nőhet egy év alatt. Gyökere meglepően nagy mennyiségű vizet tartalmaz. Az ausztrál őslakók szomjúságukat oltották vele a kietlen vidéken. Az 1780-as évektől elítélteket szállítottak Ausztráliába, a mai Sydney területére, és eltelt egy kis idő mire a „bevándorlók” felfedezték az eukaliptuszt mint vízforrást. A sivatagos, vízszegény vidéken számos felfedező halt szomjan az eukaliptusz árnyékában, mert nem ismerték.
Később a fát vízmegkötő hatása miatt az európaiak a mediterrán vidékek határára erdőmennyiségben telepítették. Ahogy a fák nőttek, a gyökerek felszívták a vizet, és kiszárították az addig csak a moszkitóknak életteret adó mocsarakat.

Kitűnő fertőtlenítő

Az eukaliptuszlevél (Eucalypti folium) fűszeres szagú, kesernyés ízű, illóolaja világszerte közismert. Tartalmaz: illóolajat, keserűanyagokat, gyantát, viaszt. Európában a 19. században kezdetben katéterek fertőtlenítésére, majd helyi fertőtlenítőnek, toroköblítőnek, torokgyulladásra, valamint asztma, szamárköhögés és tüdőtágulás kezelésére ajánlották.
Az eukaliptusz friss leveleiből a vízgőz desztillálásával előállított, finomított illóolaj, az eukaliptuszolaj (Aetheroleum eucalypti). A Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos készítmény. Az eukaliptusz leveléből vagy illóolaját felhasználva teát is szoktak készíteni. Belsőleg használva kétévesnél fiatalabb gyermekeknek, várandós vagy szoptató mamáknak nem szabad adni. Nagyobb gyermekek kezdetben enyhébb készítményeket használjanak, csak később, orvosi tanácsra térjenek át az erősebbekre.
Gyermekek légzésének megkönnyítésére az eukaliptusz illóolajából krémet is készítenek. Eukaliptuszkészítményeket külsőleg bárki használhatja, habár a csecsemők és kisgyermekek kissé szúrós illata miatt tiltakoznak ellene. Felnőtteknek megfázás esetén inhalálásra javasolt, mert csak néhány szippantás az eukaliptuszolajat tartalmazó gőzből és ismét szelel az eldugult orr.
Külsőleg ízületi bántalmakra is ajánlott. A bőrbe dörzsölt eukaliptuszolaj enyhíti a fájdalmakat, serkenti a bedörzsölt testrész vérellátását, meleg érzetet kelt. Használata ritkán okoz bőrkiütést, ha ilyet tapasztalunk, hagyjuk abba a kezelést.

Pemetefű

Szintén a téli hónapokban, meghűlés ellen használatos gyógynövény a pemetefű. Beszerzéséért már nem kell messzi kontinensre menni, mert hazákban is honos növény. Az orvosi vagy fehér pemetefű (Marrubium vulgare) az ajakos virágúak (Labiatae) családjába tartozó, parlagokon, utak mentén termő évelő növény, melyet finom szőrök fednek, ami gyapjas megjelenést és szürkésfehér színárnyalatot kölcsönöz. Minden részében igen keserű ízű, de összességében pompás, aromás illatú növény. A pemetefű alkotóelemeit leginkább köhögés elleni gyógycukorkák készítésénél használták, az idősebbek még jól emlékezhetnek ízére, régebben szinte csak ezt alkalmazták. Manapság is kapható ugyanúgy, mint az eukaliptuszból készült gyógycukorkák többféle fajtája.

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Kasvirág a gyógyító virág!

Konyhai hibák, melyeket gyakran elkövethetünk