Vérszegénység: mit együnk?

A vérszegénység miatt a sejtek nem jutnak elegendő oxigénhez, és ennek számos, kellemetlen és súlyos tünete lehet. Hogyan táplálkozzunk?A vérszegénység meglehetősen gyakori betegség, mely legtöbbször a nőket érinti, és a vörösvérsejtek számának csökkenése vagy a hemoglobin felszívódásának zavarai állhatnak a hátterében.

A vérszegénységnek sok oka lehet, ezek egy része genetikai eredetű, sokkal gyakoribb azonban, hogy valamilyen hiánybetegség áll a háttérben: általában a vas-, illetve a B-vitaminok hiánya okozza a vérszegénységet. A szükséges mikrotápanyagokat étrend-kiegészítők segítségével is pótolhatjuk, de még jobb, ha az étrendünket állítjuk össze olyan ételekből, melyek a vérképzéshez szükségestápanyagokban gazdagok.

Az egyik legfontosabb ilyen zöldség a spenót, mely nagyszerű forrása a vasnak, az A-, C-, E-vitaminnak, a B9-vitaminnak, az élelmi rostnak és a kalciumnak. Naponta legalább fél csészényit érdemes belőle elfogyasztani, hogy a szükséges vasmennyiség egyötödét biztosítani tudjuk.

vörös húsok, illetve a tengeri herkentyűk is nagy mennyiségben tartalmaznak vasat, ráadásul olyan formában, melyet a szervezetünk nagyon hatékonyan tud felvenni. Egy szelet marhahús a szükséges vasmennyiség sokszorosát biztosíthatja – azonban ahhoz, hogy valóban megfelelően hasznosulhasson, vitaminokra is szükség van, ezért a sült mellé köretnek érdemes salátát fogyasztani.

zabkása igazi szuperétel, nemcsak nagy mennyiségben található benne élelmi rost, de a vasnak és a B-vitaminoknak is nagyszerű forrása. Könnyen emészthető (a székletproblémákat is segít rendezni, sokféleképpen ízesíthető, és gyulladáscsökkentő hatásai is vannak, ezért érdemes naponta fogyasztani.
paradicsomot, az almát és a gránátalmát nem elsősorban a vastartalma miatt ajánlott szedni, hanem azért, mert olyan magas a vitamintartalmuk, hogy a segítségükkel az egyéb ételekből bevitt vas hatékonyabban szívódik fel a szervezetünkbe és jobban képes hasznosulni.

Az emberi szervezet a hem-vasat képes jobban felvenni, a növényi vasat csak egy „exkluzív” transzportúton képesek a bélsejtek hasznosítani. Ezért veszélyeztetettebbek a vegánok és a vegetáriánusok, legalábbis vashiány szempontjából. Ugyanakkor egy csomó növényi eredetű élelmiszer nagy mennyiségű vasat tartalmaz, így a hüvelyesek (lencsék, borsók és babok). A tofuban és dióban is nagy koncentrációban fordul elő a vas. De a táplálkozási szakértők javasolják a teljes kiőrlésű kenyeret, a búzakorpát és a kölest is. A spenót ugyan egészséges, de a közhiedelemmel ellentétben nem tartalmaz olyan sok vasat.

Léteznek persze más módszerek is, amelyek immár orvosi beavatkozást vagy terápiát jelentenek (akár a kialakult vérszegénység következményeinek elhárítására), de érdemes ezeket megelőzni, és egyszerűen, az étkezési szokásainkon módosítva elkerülni a vashiányt.

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Ételek, amelyek visszafordítják az érrendszeri károsodást

Gyógynövények szembetegségekre