Ételek, amelyek visszafordítják az érrendszeri károsodást

A szív- és érrendszeri panaszok egyik legfőbb okának a helytelen táplálkozást tekinthetjük. A túl sok zsír úgynevezett plakkok formájában lerakódik az érfalakon, leszűkítve, idővel teljesen el is zárva az ott áramló vér útját. Megfelelő ételek fogyasztásával azonban küzdhetünk a károsodás ellen.

Már több évtizede sikerült bebizonyítani, hogy a megfelelő étrenddel, illetve az életmód megváltoztatásával (pl. több mozgással és stresszkezelési technikák elsajátításával) sikeresen vissza lehet fordítani az erek károsodását. A plakkok ugyanis elsősorban koleszterin- és zsírcseppecskékből alakulnak ki, ezért ha ezek bevitelét korlátozzuk, illetve más ételekkel helyettesítjük az egészségtelen, zsírdús fogásokat, az erek fala is egyre „tisztábbá” és egészségesebbé válik (természetesen, teljesen zsír- és koleszterinmentes életmódot nem érdemes folytatni, hiszen ezeknek a tápanyagoknak is fontos szerepe van az egészségünk megőrzésében, ráadásul, a koleszterint magát a szervezetünk is előállítja).
A szakemberek szerint érdemes a növényi eredetű táplálékokat előnyben részesíteni, közülük is négy olyan zöldséget, gyümölcsöt emelnek ki, melyek rendkívül jó hatással vannak az érrendszerünkre, így a kardiovaszkuláris problémának rizikójának csökkentéséhez is hozzájárulnak.

A fokhagyma

Régóta csodaszernek tekintik, nemcsak antibakteriális, immunerősítő és mikrobaölő hatásai miatt, hanem azért is, mert képes csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, emellett pedig a véralvadásra is kiegyensúlyozó hatással van. A fokhagymában, illetve más hagymafélékben is különböző kénvegyületek találhatóak (ezeknek köszönhetik jellegzetes aromájukat), és ezek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az ereinkben kevesebb plakk halmozódjon fel.

A gránátalma

Rengeteg antioxidáns található, és ezzel nemcsak a sejtek károsodását csökkentheti, de a koleszterinszintre is jó hatással van, és a vérereket is ellenállóbbá, rugalmasabbá teszik. Egy kutatás során például bebizonyosodott, hogy a gránátalmalé rendszeres fogyasztásának köszönhetően a vérerek szűkületének mérete az egészséges tartományban maradt.

A bergamot

A legtöbben a híres Earl Grey tea ízesítőjeként ismerik, azonban ennek a citrusgyümölcsnek egyéb jótékony hatásai is vannak. Tele van antioxidánsokkal, illetve olyan vegyületekkel, melyek csökkentik a vércukorszintet és a koleszterinszintet is. A bergamottát érdemes étrend-kiegészítő formájában magunkhoz venni.

A zöld tea

Az egyik leghatékonyabb zsírégető italként ismerik, de nemcsak az anyagcserére van rendkívül jó hatással, hanem az oxidítív stressz okozta károsodásokat is csökkenti, emellett a mikroszkopikus gyulladások ellen is hatásos. Egy tanulmány szerzői szerint minél több zöld teát iszik valaki, annál kisebb lesz nála a szívproblémák rizikója.

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Télen-nyáron káposzta

Vérszegénység: mit együnk?