Sárgarépa nagyon jó hatásai a szervezetre

Szerencsére ma már nem csak azért adnak a gyerekeknek sárgarépát, hogy jól tudjanak fütyülni. Egyre többen felismerik e régi kultúrnövényünk jelentőségét és egészséges táplálkozásunkban betöltött szerepét. Veteményeskert elképzelhetetlen nélküle.

Csodát tesz a bőrrel

Szinte igazi ezermester ilyen szempontból a répa: egyrészt a magas A-vitamin és antioxidáns tartalma révén rengeteg bőr probléma megelőzhető a fogyasztásával, és segít a bőr egészségének megóvásában. Répából különösen olcsón lehet jó hatásfokú arcmaszkokat készíteni, rengeteg ilyen recept kering a neten.

A répalé fogyasztása segít megtisztítani a bőr, sőt a rostos lével a pattanások is eltüntethetőek, megelőzhetőek. A répa C-vitamin tartalma elősegíti a szervezetben a kollagén termelést, ami javítja a bőr rugalmasságát, késlelteti a bőr öregedését. Emellett a répában található A-vitamin fellép a szabadgyökök ellen, és így megakadályozza az egyenletlen bőr, a ráncok, pigmentfoltok kialakulását, terjedését. A répa fogyasztása elősegíti a bőrünk védelmét a káros napsugarakkal szemben, erősítik a leégés elleni immunitásunkat, valamint a száraz bőr ellen is kiváló a répalé.

Erősíti a fogakat

A répa mintegy természetes fogkefe, segít eltávolítani a fogkövet, eltávolítja a fogak közül az ételmaradékokat. Erősíti a fogínyt és a nyáltermelést, amivel kiegyenlíti a szájüreg ph értékét, csökkenti a lyukas fogak kialakulásának esélyét. A répa ásványi anyagai elpusztítják a szájüregben található káros baktériumokat.

Jót tesz a hajunknak is

A répa vitamintartalma segíti a hajszálak vastagodását, a haj erősödését és a fényének növelését. A rendszeres répalé fogyasztás bizonyítottan jót tesz a hajnak. A répa C és E-vitaminjai serkentik a fejbőr vérkeringését, ami késlelteti az őszülést, sőt, segíti a haj növekedését.

Remek a tápanyag tartalma

A répa fogyasztása az egyik legjobb béta-karotin forrás az emberi szervezetnek, valamint rengeteg C- és K-vitamin található benne, kálium és élelmi rost. Tartalmaz még foszfort, B6 és E-vitamint, B1 és B2 vitaminokat. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, alig van benne zsír és 0 a koleszterin tartalma.

Terhesség alatt különösen ajánlott

A répa fogyasztása elősegíti a magzat egészséges fejlődését, csökkenti a vetélés és a fertőzések kockázatát. A répa rendszeres fogyasztása segíti az anyánál a tejelválasztást. Emellett a répa fogyasztása jelentősen csökkenti az agyvérzés kockázatát, javítja a keringést és a rákos betegségek kialakulását is csökkenti.

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Orbáncfű: kisimít ideget és ráncot

Tehermentesítsük szervezetünket a Húsvéti ünnepek után!