Miért harap meg a macskád simogatás közben?

Simogatjuk, dögönyözzük, amire válaszul egyszer csak rákapaszkodik a kezünkre, és belénk harap. Hogy mit szeretne ezzel tudtunkra adni?

A szakértő elmondja.A simogatás közbeni harapdálás az egyik leggyakoribb viselkedési probléma a macskáknál – mondja Dr. Kelly Ballantyne állatorvos, majd hozzáteszi: az ilyen típusú harapást azonban nem szabad összetéveszteni a félelemmel, védekezéssel vagy területvédelmezéssel kapcsolatos támadásokkal. Magyarán a simogatás közbeni harapdálások nem a fokozott agresszió jelei és nem is okoznak komoly sérüléseket.

Miért harap meg simogatás közben?

“Amikor macskánk simogatás, szeretgetés közben kezd el harapni, akkor ez azt jelenti, hogy az állat megelégelte a dolgot. Ha a macska egyéb jelzése ellenére – például ha idegesen földhöz veri a farkát – sem hagyjuk abba a simogatást, akkor nem lesz más választása, mint harapással jelezni felénk, hogy ideje békén hagynunk” – magyarázza Ballantyne.

De az is megeshet, hogy azért harap a macska, mert a gazdi olyan helyeken simogatja, ami kellemetlen az állatnak. Ilyen lehet a hasa környéke vagy a faroktöve. Ráadásul pedig nem is minden macska van oda a szeretgetésért. Vannak macskák, akik imádnak például a gazdáik ölében pihengetni, miközben egyáltalán nem vágynak érintésre, szeretgetésre. 

Hogyan reagáljunk az ilyen típusú harapdálásra?

Ballantyne szerint mindig figyeljünk cicánk testbeszédére. Ha például azt látjuk, hogy füleit lelapítva hátra húzza, vagy farkával idegesen verdes, akkor hagyjuk abba a simogatást, ezzel ugyanis jelezni próbál nekünk.a macskánk.

De az is fontos, hogy soha ne reagáljunk negatívan vagy agresszívan az ilyen harapásokra – ha ugyanis megijesztjük, és a macska azt érzi, hogy veszélyben van, akkor ő is agresszívan, támadólag reagálhat.

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Sárgabarack a vitaminbomba

Koriander a kiváló bőrápoló