A vérképzést így serkenthetjük

A vér szállítja a fontos tápanyagokat és az oxigént a testben a sejtekhez és a szervekhez. Ha vérveszteség ér minket, vagy nincs elég vörösvérsejtünk, akkor gyengének, bágyadtnak, erőtlennek érezhetjük magunkat, a hosszú távú vérszegénység pedig súlyos, akár életveszélyes károkat is okozhat a szervezetnek. Az alább dolgokat tehetjük meg a vérünk egészsége érdekében.

Együnk sok vasban gazdag ételt!

A szervezetünkben található vas 70 százaléka vörösvérsejtekben található, komplex fehérjében, a hemoglobinban raktározódik. A hemoglobin termeléséhez tehát vasra van szükség, amihez vasban gazdag ételeket kell ennünk. Ilyen a vörös hús, a csirke, a pulyka, a hal, a tengeri herkentyűk és a sertéshús, illetve a tofu, a csicseriborsó, a szójabab és a szilvalé. Nagyon jót tesz ezen kívül a csalántea rendszeres fogyasztása is.

Együnk sok C-vitaminban gazdag ételt!

A C-vitamin segíti a vas felszívódását, ezért szintén nagyon fontos a megfelelő vérképzéshez. Együnk sok citrusfélét, kivit, epret, mandarint, kelbimbót, káposztát, paradicsomot, paprikát, brokkolit és leveles zöldeket.

Vigyünk be sok folsavat!

folsav segíti a fehérvérsejtek és a vörösvérsejtek termelődését is – a várandós nőknek pedig magasabb a folsav szükségletük. Sok folsav van a spenótban, a babfélékben, a marhamájban, a tojásban, a narancsban és a banánban is. Fontos még a B12-vitamin is, szintén a vörösvérsejtek termelődéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

10 természetes fájdalomcsillapító

A legjobb étrend szülés előtt