A legjobb étrend szülés előtt

Egy friss kutatás szerint a mediterrán étrend csökkentheti a terhességi cukorbetegség és a nagymértékű súlygyarapodás kockázatát egyaránt.

Két brit egyetem kutatóinak közös tanulmánya elsőként világított rá arra, milyen előnyei vannak a mediterrán étrendnek azoknál a kismamáknál, akiknél magasabb a metabolikus szindrómakockázata. A kutatók szerint ez az étrend átlagosan 35 százalékkal csökkentheti a terhességi cukorbetegség kialakulásának veszélyét, valamint a babavárás időszakában felszedett kilók száma is kevesebb lehet az eszerint étkezőknek. Ezen kívül mérséklődhet a puffadás, illetve a várandós nők összességében boldogabbnak érezhetik magukat.

Meglepő eredmények

A tudósok öt kórházi szülészeti osztály páciensei közül összesen 1252 olyan kismamát vontak be vizsgálatukba, akiknél magasabb volt a metabolikus szindróma kialakulásának kockázata. A nőket két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjainak a brit diétás irányelvek szerinti étkezést javasolták – ők általános terhesgondozásban részesültek mellette -, a többi várandós nőt pedig a mediterrán diéta követésére kérték, valamint ők extra figyelemben is részesültek, hogy tényleg be is tartsák az étrendet.

Utóbbiak kéthetente kaptak magvakat és dióféléket, illetve egy-egy liter olívaolajat. Ezzel együtt vissza kellett fogniuk a feldolgozott húsok és cukrok fogyasztását, a gyorséttermi kosztot és az állati zsírban gazdag ételeket. Mértékkel ehettek halat, szárnyashúst és tejtermékeket, és a vörös húsok sem kerültek teljes mértékben tiltólistára, csupán ritkábban fogyasztották ezeket a kismamák.A tudósok kimutatták, hogy a mediterrán étrendet követők körében 35 százalékkal alacsonyabb volt a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint az első csoportban. Fontos különbség továbbá, hogy a mediterrán étrendet folytatók átlagban 1,25 kilóval kevesebbet híztak a másik csapatban lévő társaiknál. Ugyanakkor a kutatók is kiemelték, hogy a várandósság alatt folytatott mediterrán étrend nem nyújt nagyobb védelmet sem a terhességi, sem az újszülöttkori komplikációk ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

A vérképzést így serkenthetjük

Mire jó a macskakarom?