Szerencsére ma már nem csak azért adnak a gyerekeknek sárgarépát, hogy jól tudjanak fütyülni. Egyre többen felismerik e régi kultúrnövényünk jelentőségét és egészséges táplálkozásunkban betöltött szerepét. Veteményeskert elképzelhetetlen nélküle.
Miért jó ?
A növény fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin (más karotinokat is tartalmaz), amelynek egyébként a színét is köszönheti. Karotintartalma, amely jelentős antioxidáns fajtánként változó, 6-15 mg / 100 g között mozog.
A szervezet a bétakarotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át.
Az A-vitamin nélkülözhetetlen továbbá a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából. Az A-vitamin hiányában kialakulhat a farkasvakság.
A gyökér tartalmaz még flavonoidokat és illóolajat is.
Alacsony energiaértéke miatt 218 kJ (52 kcal) szívesen alkalmazzák különféle diétáknál, de fogyasztása ajánlott szív- és keringési betegségekben szenvedőnek is.
Azért is érdemes tudatosan beiktatnunk táplálkozásunkba, mert karotinjai erősítik az immunrendszert, és egyes vizsgálatok szerint a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.
A sárgarépa hatóanyagainak köszönhetően részt vesz a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában is.
A népi orvoslás vizelethajtóként is alkalmazza.
Csodát tesz a bőrrel
Szinte igazi ezermester ilyen szempontból a répa: egyrészt a magas A-vitamin és antioxidáns tartalma révén rengeteg bőr probléma megelőzhető a fogyasztásával, és segít a bőr egészségének megóvásában. Répából különösen olcsón lehet jó hatásfokú arcmaszkokat készíteni, rengeteg ilyen recept kering a neten.
A répalé fogyasztása segít megtisztítani a bőr, sőt a rostos lével a pattanások is eltüntethetőek, megelőzhetőek. A répa C-vitamin tartalma elősegíti a szervezetben a kollagén termelést, ami javítja a bőr rugalmasságát, késlelteti a bőr öregedését. Emellett a répában található A-vitamin fellép a szabadgyökök ellen, és így megakadályozza az egyenletlen bőr, a ráncok, pigmentfoltok kialakulását, terjedését. A répa fogyasztása elősegíti a bőrünk védelmét a káros napsugarakkal szemben, erősítik a leégés elleni immunitásunkat, valamint a száraz bőr ellen is kiváló a répalé.
Erősíti a fogakat
A répa mintegy természetes fogkefe, segít eltávolítani a fogkövet, eltávolítja a fogak közül az ételmaradékokat. Erősíti a fogínyt és a nyáltermelést, amivel kiegyenlíti a szájüreg ph értékét, csökkenti a lyukas fogak kialakulásának esélyét. A répa ásványi anyagai elpusztítják a szájüregben található káros baktériumokat.
Jót tesz a hajunknak is
A répa vitamintartalma segíti a hajszálak vastagodását, a haj erősödését és a fényének növelését. A rendszeres répalé fogyasztás bizonyítottan jót tesz a hajnak. A répa C és E-vitaminjai serkentik a fejbőr vérkeringését, ami késlelteti az őszülést, sőt, segíti a haj növekedését.
Remek a tápanyag tartalma
A répa fogyasztása az egyik legjobb béta-karotin forrás az emberi szervezetnek, valamint rengeteg C- és K-vitamin található benne, kálium és élelmi rost. Tartalmaz még foszfort, B6 és E-vitamint, B1 és B2 vitaminokat. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, alig van benne zsír és 0 a koleszterin tartalma.
Terhesség alatt különösen ajánlott
A répa fogyasztása elősegíti a magzat egészséges fejlődését, csökkenti a vetélés és a fertőzések kockázatát. A répa rendszeres fogyasztása segíti az anyánál a tejelválasztást. Emellett a répa fogyasztása jelentősen csökkenti az agyvérzés kockázatát, javítja a keringést és a rákos betegségek kialakulását is csökkenti.
Hozzászólások