A színek szerinti táplálkozás azt vallja, egészségünk érdekében akkor tesszük a legtöbbet, ha egy-egy étkezés alkalmával mindegyik szín szerepel a tányéron. Így sokféle tápanyaghoz jutunk, és könnyen elkerülhetjük a betegségeket. Ősszel ezeket válasszuk!
Brokkoli: a zöld szín képviseletére
Mindegyik zöldség jótékony hatással van szervezetünkre, de a brokkolinak még ezen felül is kiemelkedőek tulajdonságai. Zöld színét a klorofill nevű anyagnak köszönheti, melynek eredményeként frissíti, vitalizálja szervezetünket és energiával tölti meg. Erős daganatellenes hatással bír, és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, kezelésére is ajánlott fogyasztása. Bővelkedik A-, B-, C- és K-vitaminban, valamint káliumban, kalciumban, és tartalmaz vasat, magnéziumot is, amelyek a szürke napokon segítenek hangulatunkat fokozni kicsit. Antioxidánsokban is bővelkedik, így fontos szerepe van az immunrendszer munkájának támogatásában.
Padlizsán: a lila finomság
Lila színét az antocianin nevű színanyag adja, mely erős antioxidáns- és daganatellenes tulajdonságokkal ruházza fel. Magas rosttartalma segíti emésztésünket, közvetve pedig immunrendszerünket, rendszeres fogyasztása enyhíti a zsíros étkezés negatív hatásait. Szív- és érrendszeri betegségek, és ízületi problémák esetén is hatásos.
Chili paprika: a piros színt adja
A piros színű ételek a likopinnak köszönhetik jótékony tulajdonságukat, mely egy igen erős rákellenes karotinoid. Emellett remek antioxidáns hatású is, segít megkötni a szervezet számára káros szabad gyököket, ezáltal segít az öregedési folyamatok kialakulásának lassításában is. A chili emellett antibakteriális hatású, rendszeres fogyasztása serkenti az anyagcserét és az emésztést, illetve védi a gyomor nyálkahártyáját a káros hatásoktól (pl. alkohol, gyógyszerek stb.). A népgyógyászat szerint hasmenés, fogvérzés és görcsök esetén is számíthatunk rá.
Sárgarépa: a narancs és sárga színekért
Bár itthon elsősorban a sötét sárga sárgarépát fogyasztjuk, létezik egy halványabb színű változata is, mindkettő fogyasztása ajánlott. Színüket a béta-karotinnak köszönhetik, mely erős szabadgyök-blokkoló hatással bír, így nagyban támogatja immunrendszerünk védelmi munkáját. Gazdag A-vitaminban, mely segíti a jó látást és a nyálkahártyák egészségét is, amely a nyirkos időszakban kifejezetten jól jön. Alacsony a kalóriatartalma, édes íze miatt pedig még a gyerekek is kedvelik. Szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, rákterápiában fontos a szerepe, és vizelethajtóként is alkalmazzák.
Hagymafélék: a fehér szín kedvéért
A hagymafélék színét az allilszulfid adja, mely egy igen erős baktérium- és gombaölő, gyulladáscsökkentő, érelmeszesedést gátló, tumorellenes, emésztést segítő anyag. Ennek következtében szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásuk igen sokrétű, fogyasztásuk egész évben ajánlott, a hűvösebb, nyálkás időszakban pedig különösen ajánlott, nagyban számíthatunk rájuk megfázásos betegségek esetén.
Hozzászólások