Füge a gyógyító gyümölcs

Sokak kedvence ez a harang alakú gyümölcs. Legnépszerűbb változatai a fekete, az adriai füge, a barna török füge, a calymirna és a kadota. Az egészséges füge létfontosságú ásványi anyagokat és számos vitamint tartalmaz – van benne A-vitamin, B1- és B2 vitamin, különböző antioxidánsok és Omega zsírsavak. De milyen előnyei vannak?

Története

A tudomány jelenlegi állása szerint a füge az emberiség legrégebben termesztett növénye: a Jordán-folyó völgyében 2006-ban olyan 11 ezer éves fügemaradványokra bukkantak, melyeket emberi beavatkozással szaporítottak. A füge már ott volt az emberrel a Paradicsomban is.

Hol termesztik?

A füge eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is, ahol olcsó néptáplálék, aszalják, és bort is készítenek belőle.

Itthon sokfelé termelik: Szentendrén, Tihanyban, Badacsonyban, Pécsen, Esztergomban, de még Szabolcs megyében is. A mi fügebokraink kivétel nélkül adriai típusúak, ezek megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket érlelnek. Ezek a gyümölcsök aszalásra nem alkalmasak. Aszalásra a szmirnai típusú bokrok gyümölcse alkalmas, ez a típus a déli országokban honos.

Vitaminokban és antioxidánsokban gazdag

A szervezetben keletkező, reaktív szabadgyökök számos betegség kialakulásáért felelősek. A fügében nagy mennyiségben találhatóak antocián vegyületek, amelyek rendkívül jó szabadgyök semlegesítő tulajdonsággal bírnak. Ezek  a vegyületek az aszalás követően  is a gyümölcsben maradnak, koncentrációjuk szám is megnő. Füge rendszeres fogyasztása jelentős mérték hozzájárulhat az érelmeszesedés, rák, reuma kialakulásának megelőzéséhez.

A füge számos vitamint tartalmaz. A B vitaminok közül szinte valamennyi megtalálható benne, ezenfelül , A vitamin, K vitamin ,E vitamin is jelentős mennyiségben megtalálható benne. Ezek a vitaminok a látáshoz, az egészséges hajhoz ,körömhöz ,bőrhöz, valamint a normális véralvadáshoz szükségesek.

Bélműködés segítő

A füge az emésztés egyik legjobb barátja, magas B-vitamin tartalma támogatja a belek felszívó képességét, apró magjai és rostjai miatt pedig serkenti a bélműködést és segít tisztán tartani a zsigereket.

Salaktalanító és emésztésserkentő

A füge kiváló hashajtó hatású, ami magas pektin tartalmának és cukor tartalmának köszönhető. A pektin, mint duzzadó rostanyag nem szívódik fel a bélből, viszont vizet köt meg a székletben így lazítja. A cukor szintén  vizet szívbe a bélbe így segíti  a pektin hatásának működését. Kettő együtt kiváló hashajtó hatás eredményez. Ezt  a hatást a gyógyászatban is felhasználják, gyakran készítenek  fügeszirupokkal  hashajtó gyógyszereket.  Éppen ezért a székrekedéssel küszködők számára a füge, vagy füge szirup természetes megoldást jelenthet.

Tápanyag táblázata:

100g fügében

  • víz 78 g
  • Szénhidrát 18,7 g
  • rost 2,3 g
  • kalcium 35 mg
  • magnézium 17 mg
  • kálium 232 mg
  • nátrium 1mg
  • foszfor 14 mg
  • cink 150 µg
  • vas 370 µg
  • réz 70 µg
  • mangán 128 µg
  • szelén 0,2 µg
  • B1 vitamin 60 µg , B2 vitamin 50 µg ,B6 vitamin  113µg
  • niacin 0.4 mg
  • pantoténsav 0,3 mg
  • A vitamin 142 nemzetközi egység
  • folsav 6 µg
  • béta-karotin 85 µg
  • E vitamin 110 µg
  • K vitamin 4,7  µg
  • Energia 310 KJ

Kapd meg a legjobb bejegyzéseket emailben! Iratkozz fel itt!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Rossz az emésztésed ? Egyél retket

Zöldségek amiket érdemes enni ősszel