Torma a fegyver a vírusok ellen

A tormát (Armoracia rusticana), tulajdonságai alapján sorolhatjuk a gyógynövények  és a fűszernövények közé is.
A Volga és a Don környékéről származik, ma is az életerő jelképe azon a vidékeken

Fő hatóanyaga a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok, de fellelhető benne C-vitamin és kálium is. A torma évelő, lágyszárú növény; fehér karógyökerei a legnagyobb hideget is jól bírják. Nagy sötétzöld levelei ráncosak. A torma gyökerét egész évben gyűjthetjük, de betakarításra általában az ősz a legalkalmasabb időszak. Ezt követően, pincében homok közé helyezve akár egy éven keresztül is tárolhatjuk.

Jótékony hatásai:

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása félnapon át tart. A torma antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti, a mustárolaj viszont fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a veseműködést.
A reszelt tormát vese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet.
A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák.
A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, ezért sok helyen a tormát az egészség szimbólumának tartják.

A tormában lévő glukozinolát erősíti a májat, és segíti a szervezetet a méregtelenítő folyamatban. A test ilyenkor megszabadul a felgyűlt, felesleges salakanyagoktól, kitisztul és ellenállóbb lesz a kórokozókkal szemben.

Torma mártás:

A megtisztított és reszelt tormát  összekeverjük 1 dl tejföllel ,5 percig fedő alatt pároljuk, majd állandó keverés mellett  hozzáöntjük  1 dl tejföllel összehabart 2 evőkanál lisztet .Felengedjük egy merőkanál húslevessel és sózzuk. Langyosan tálaljuk

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Hogyan pótoljuk a vasat, ha vas hiányosak vagyunk

A cékla minden mérget kipucol