A kurkuma nem csak számos konyha jellegzetes alapanyaga, hanem számos egészségügyi előnye is van, úgyhogy ha még nem érdemelte ki állandó helyét a konyhánkban, gondolkodjunk el azon, hogy szorítunk neki helyet.
Alzheimer
Megelőzhető az Alzheimer, ha rendszeresen fogyasztunk kurkumát – állítja több kutatás is, ugyanis a kurkumin kitakarítja a szervezetből az Alzheimer-kór okozta béta-amiloid plakkokat.
Ízületi gyulladás
Az Inflammopharmacology szaklap egyik tanulmánya szerint a térdízületi gyulladástól szenvedő betegeknek kurkuma szedése után csökkentek a fájdalmaik és könnyebben tudták használni a lábukat. Érdekes módon javítja a hatást, ha a kurkumát és az ízületi fájdalmakra előírt glukozamint egyszerre szedték.
Puffadás
A gyomor gyulladása könnyen lehet a puffadás oka – ilyen esetben pedig a kurkuma egyértelmű gyógyszer rá. Ráadásul a kurkuma hatására testünk jobban méregtelenít, valamint a véráramlást is elősegíti, ennek hatására pedig az emésztésünk is könnyebben áll helyre.
Rák
A magas hőfokon sült húsokban olyan heterociklikus aminvegyületek (HCA) keletkeznek, amelyek tipikusan a cigarettafüstben fordulnak elő és igen rákkeltőek. Szerencsére, állítják hawaii kutatók, ha a húst előtte kurkumatartalmú szószban marináljuk, az 50 százalékkal csökkenti a keletkezett rákkeltő anyagok mennyiségét.
Cukorbetegség
Nem csak a cukor elhagyása segíthet a diabétesz jobb kezelésében. A Diabetes Care szaklap egyik tanulmánya szerint azon pre-diabéteszes páciensek, akik 9 hónapon keresztül szedtek kurkumakapszulákat, sikerrel kerülték el a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
Lyme-kór
Ha meg akarjuk magunkat óvni a Lyme-kórtól, akkor csökkentenünk kell testünkben az oxidatív stressz mennyiségét. A kurkuma nem csak erre jó, hanem a betegségre szedettantibiotikumok hatását is erősíti.
Fájdalom
A fájdalomcsillapító gyógyszereknek bőven vannak mellékhatásaik, a kurkuma természetes, biztonságos módja a fájdalom kezelésének. A kurkuma hatására jobb a véráramlás, javul az immunrendszer és a szövetek is gyorsabban gyógyulnak – ezen hatások pedig csökkentik mind a fájdalmakat, mind pedig az ezek mögött rejlő okokat.
PMS
Iráni kutatók szerint kurkuma hatására csökkennek a PMS, a premenstruációs tünetegyüttes kellemetlenségei, így a fájdalmaknak, a puffadásnak és a hangulatváltozásoknak is búcsút mondhatunk. Azon nők ugyanis, akik a menstruáció előtt egy héttel, illetve utána három napig még folyamatosan fogyasztottak kurkumát, minden szempontból könnyebben élték meg ezt az időszakot.
Hozzászólások