A menta jellegzetes aromájú fűszernövény, amellyel gyakran találkozhatunk: sokszor ízesítik vele a rágógumikat, a fogkrémeket vagy a szájvizeket. De a mentát gyógynövényként is érdemes fogyasztanunk.
Pluszaromák
Léteznek olyan különleges mentafajok, amelyeknél a kellemes mentolos aromán felül további illatok és ízek is felfedezhetőek: ilyen például a citrom-, az alma-, a narancs- vagy az ananászmenta, illetve a zöldesbarna levelű csokoládémenta. Ennél az intenzív mentoloscsokoládé-illatú növénynél az ember úgy gondolhatja, hogy csupán megtréfálják az érzékszervei.
A kozmetikai ipar is szereti
A borsmenta illóolaját a frissen szedett virágrügyes hajtásokból desztillálással nyerik,legfontosabb alkotórésze a mentol és észtere, a mentil-acetát. Iparilag előállított illóolaját a gyógyászaton kívül az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar is hasznosítja: gondoljunk csak a szájvizekre, a fogkrémekre, az illatszerekre, a krémekre és a fürdőszerekre! Hűsítő lábfürdőt otthon is egyszerűen készíthetünk belőle, csupán egy csésze mentateára van szükség hozzá.
Sokrétűen alkalmazható a gyógyászatban
A menta gyógyászati felhasználása igen sokrétű – görcsoldó és antibakteriális hatású gyógynövény, amely emésztési zavarokban, puffadás esetén, valamint az epehólyag és az epevezeték gyulladásos betegségeinek kezelésére is alkalmazható. Külsőleg illóolaja meghűléses betegségek, köhögés esetén jótékony hatású. Fontos, hogy kisgyermekeknél viszont kerüljük a mentoltartalmú készítményeket – például orrcseppet, orrkenőcsöt vagy illóolajos inhalálást -, mert a mentol a rá érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki.
Erőt adó mentatea
Egy csésze mentatea – az említett terápiás hatásokon felül – revitalizál, élénkít, elűzi az álmosságot, a fáradtságot, serkenti az agyműködést és a gondolkodást. A mentateához egy evőkanál szárított levélből 1,5 dl vízzel forrázatot kell készítenünk, öt-tíz percig állni hagyni, majd leszűrni. A mértéktartás itt is ajánlatos, naponta maximum három-négy csészével fogyasszuk.
Arab tradíció
Amíg nálunk a mentatea jóformán csak a meghűléses betegségek idején kerül előtérbe, addig Észak-Afrikában és az arab világban nagy hagyománya van gyakori fogyasztásának. Náluk a díszes ezüst- vagy rézkannában felszolgált forró, illatos tea elkortyolása hozzátartozik a mindennapokhoz.
Menta a konyhában
A menta túl értékes növény, hogy csupán a rágógumiban, néhány likőrben, esetleg gyógycukorkában találkozzunk vele. Ha van otthon mentánk cserépben vagy a kertben, akkor egy-egy levélke elrágcsálása bármikor frissíti a leheletet, de a konyhában ételek és italok ízesítésére is felhasználható. Csokoládés desszertek készítéséhez, zöldség- és gyümölcssalátákhoz, halakhoz, húsokhoz és joghurthoz is kitűnő, és a mentafagylaltról sem szabad megfeledkezni. Az angol konyhában a báránysült elmaradhatatlan kiegészítője a mentaszósz, ahogy sok helyen a mentával ízesített zöldborsópüré is ott lesz a tányéron, ha az ember fish & chipset rendel egy fogadóban.
Hozzászólások