Magnézium hiány jelei

Az álmatlan éjszakák, a visszatérő, migrénes fejfájás vagy a csokoládé iránti olthatatlan vágy a magnéziumhiány tünete is lehet.

Szervezetünk számára a magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely mintegy 300 különböző biokémiai folyamat támogat. Felelős például a vérnyomás szabályozásáért, az izmok és idegek megfelelő működéséért, emellett az immunrendszernek és az emésztésnek is szüksége van rá. Megtalálható többek között a barna rizsben, a leveles zöldségekben, babfélékben, az avokádóban, illetve az étcsokoládéban.

A magnéziumhiányt számos tünet jelezheti, azonban egyik sem kimondottan specifikus, ami megnehezíti a probléma felismerését. Íme néhány tünet, amely arról árulkodhat, hogy szervezete hiányt szenved ebből az ásványi anyagból!

Alvászavarok

Tanulmányok igazolták, hogy az alacsony magnéziumszint az alvásminőséget is befolyásolja. A magnézium ugyanis hozzájárul az idegrendszer normális működéséhez, ami a pihentető alváshoz is elengedhetetlen. Növeli a szervezetünkben a gamma-amino-vajsav (GABA) nevű neurotranszmitter (ingerületátvivő anyag) termelődését, amelynek szorongást feloldó hatása van. Ez pedig segít ellazulni, hogy alvásunk kellően pihentető lehessen.

Egy 2012-es kutatásban részt vevők nyolc hétig szedtek be 500 mg magnéziumot minden lefekvés előtt. A kutatás végére az alanyok alvásminősége javult.

Depresszió

A magnézium a hormonszabályozást is befolyásolja, illetve a vércukorszintet – ezek zavarai pedig hangulatunkra és energiaszintünkre is hatással vannak. Az agyban lévő neurotranszmittereket, például a szerotonint is a magnézium szabályozza, melynek a kiegyensúlyozottságunkban van nagy szerepe.ű

Migrén

Migrénesfejfájásszámos okból kínozhat minket, ezek közül az egyik a magnéziumhiány. Az ásványi anyag hiánya annak hormonszabályozó, illetve izomlazító hatása miatt okozhat ilyen tüneteket.

Csokoládé iránti vágy

Ha valamilyen élelmiszer után sóvárgunk, akkor a legtöbb esetben ez tápanyaghiányra utal. Persze a csokoládéra sokszor pusztán az íze miatt vágyunk, mégis lehet, hogy magnéziumhiány áll a dolog mögött. Sok nő édesszájú lesz a menstruációt megelőző időszakban, ami szintén arra vezethető vissza, hogy amenzeszalatt lecsökken a szervezetben a magnézium szintje. Minél nagyobb az étcsokoládé kakaótartalma, annál többet tartalmaz ebből az ásványi anyagból.

Bőrproblémák

Mivel a szervezetben lévő gyulladások csökkentésében is szerepe van, a magnéziumhiányra különböző bőrproblémák is utalhatnak, például pattanások, ekcéma,pikkelysömörés rosacea. Emiatt régóta alkalmaznak már magnéziumfürdőt ezekre a gyulladás generálta panaszokra. Az ásványi anyagnak a D-vitamin szabályozásában is szerepe van, ezért nagy szerepe van a bőr egészségének megőrzésében.

 

Forrás: Dailymail

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Senior tornagyakorlatok

Szilva igazi ásványianyag-bomba.