A közönséges, ragadós és tejoltó galaj szinte azonos jó tulajdonságokkal rendelkezik: az egész mirigyrendszert védi, a népi gyógyászatban a közönséges galajt daganatos megbetegedések megelőzésére és kezelésére is használták.
A közönséges galaj száraz réteken, vágásokon, cserjésekben gyakran előforduló, a buzérfélék (Rubiaceae) családjába tartozó évelő növény. Szára egyenes, legtöbbször fekvő, 40-60 cm hosszú. Gyógyításra a föld feletti virágos szárrészt kell gyűjtenijúnius-július hónapokban.
A közönséges galaj hatóanyagai
A drog többnyire flavonoidokat, galiozint, aszperulozidot, cserzőanyaogokat, illóolajat tartalmaz.
A közönséges galaj gyógyhatásai
Pajzsmirigyproblémákra, alul- és túlműködésére is eredményesen használható, vértisztító, veseproblémákra, prosztatára is hatásos. Minden embernek hetente legalább egy csésze közönséges galaj teát kellene fogyasztania, hogy a mirigyrendszer egészséges maradjon. A népi gyógyászatban a közönséges galajt daganatos megbetegedések megelőzésére és kezelésére is használták. Nyersen kipréselt levével epilepsziát kezeltek a régebbi időkben. Álmatlanság ellen is alkalmazható.
Felhasználása
Gyógyteát forrázással készítünk belőle. Pajzsmirigy működési rendellenességre a közönséges galajból kell készíteni napi egy csészével, gargarizálni napközben többször, majd a teát le kell nyelni. A leforrázott teafüvet éjszakára dunsztkötésben helyezzék a pajzsmirigyen lévő göbre, csökkenti a duzzanatot. Ezt akár két héten keresztül is végezhetjük így. Daganat megelőzésére a növény frissen préselt levéből kell naponta háromszor, étkezések előtt egy-egy kiskanállal fogyasztani. Megelőzésre elég egy héten egyszer, esetleg kétszer alkalmazni, kezelésre folyamatos használata szükséges, amíg a probléma nem szűnik.
Külsőleg gargarizálva a szájban lévő daganatok keletkezésének megakadályozására alkalmas. Bőrbetegségek kezelésére is használatos. A közönséges galaj teája a serdülőkori pattanásokra is nagyon jó hatással van. Napi egy csészével kell elfogyasztani belőle két hétig. Ha nagyon makacs a pattanás, hosszabb ideig is fogyasztható.