Ezért együnk levest

recepttel

Számtalan előnye van, ha levest eszünk! Kalóriát spórolhatunk vele, és akár nassolnivalónak is jó.

Egy tál meleg leves – ami tele van zöldségekkel, hússal, tésztával vagy bármi mással, amit szeretnénk – megnyugtat egy hosszú nap után, kiadós ebéd lehet, esetleg gyógyír a gyomorbántalmakra, és jól csillapítja az éhséget is.

Elűzi a megfázást. Egy kiadós csirkeleves gyógyír lehet a megfázásra, ami a tavaszi időjárásnak köszönhetően könnyen utolérhet bárkit. A meleg leves segít megőrizni az orrüreg nedvességét, megelőzi a kiszáradást, megnyugtatja a fájó torkot.

Kevesebb a kalória. Ha levessel indítunk, akkor összességében, az étkezést végeztével kevesebb kalóriát fogunk magunkhoz venni. A Penn State University kutatói szerint, akik alacsony kalóriatartalmú levessel indították az étkezést, azok összességében 20 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztottak. Ennek oka, hogy telítődik a gyomrunk a folyadékkal. De okosan kell kiválasztani a levest, ideális esetben egy adag leves 100-150 kalóriát tartalmaz.

Könnyű, de kielégítő. Tegyük az összes hozzávalót egy fazékba, öntsük fel vízzel, főzzük meg és már el is készült a leves – ennél kevesebb egyszerűbb fogás létezik. (És akár dupla, tripla mennyiséget is főzhetünk, mert a maradékot le lehet fagyasztani.) Ügyeljünk azonban arra, hogy tápláló legyen a leves. Legyen benne például fehérjeforrás, mondjuk bab, lencse, csirke. A könnyebb leveseket a fő étkezések között is ehetjük.

Minden évszakban jó. A levesről általában az jut eszünkbe, hogy forró és gőzölög, de számtalan hideg változata is létezik. A hideg levesek, mint a gyümölcsleves vagy a gazpacho, esetleg az uborkaleves bármelyik évszakban ehető. Egyre elterjedtebb például a csontleves – amiben nincs semmi új -, és valóban érdemes is fogyasztani: immunerősítő hatása van. A csontleves készülhet marhából, baromfiból, sertésből, hagyma, fokhagyma,gyógynövények és fűszerek felhasználásával. Emellett érdemes edzés után enni, mert hidratál.

Rebarbaraleves

A folsavat és szelént bőségesen tartalmazó rebarbarát a népi gyógyászat májproblémákraj avasolja, és a dietetikus szakértő is a májkímélő ételek között ajánlja. Azoknak azonban, akiknek vesekövük is van, jobb tartózkodni tőle, mert magas az oxálsavtartalma. Folsav- és szeléntartalma különösen értékes táplálékká teszi, és a kalóriatartalma is olyan csekély, hogy akár fogyókúrázók is ehetik.

Hozzávalók:
1/2 kg rebarbara 1 ek. liszt 3-4 ek. cukor szegfűszeg fahéj citromhéj
Elkészítés :
A rebarbarát megmossuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és kb. 2 l vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a fűszereket, a lisztet a cukorral és egy kevés vízzel kikeverjük, a megpuhult rebarbarához öntjük, forrásig főzzük.

Céklaleves

Antioxidánsokban és vitaminokban gazdag leves, immunerősítés céljára is javasolható.

  • 2 kis céklagumó (kb. 30 dkg)
  • 1 fej hagyma
  • 1 szál zöldhagyma
  • 3 dl zöldségerőleves
  • 2 evőkanál zsírszegény tejföl
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • fűszersó

Elkészítés

A céklát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A megtisztított, aprított hagymát olajon üvegesre pároljuk, felöntjük a levessel, beletesszük a céklát és felforraljuk. A zöldhagymát vékonyan felkarikázzuk. A levest összeturmixoljuk, majd apróra vágott petrezselyemmel, citromlével és újhagymával ízesítjük. A tányérban 1-1 kanál tejföllel gazdagítjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Legfinomabb házi szörpök

Diófalevél áldásos hatásai