Sokak kedvence ez a harang alakú gyümölcs. Legnépszerűbb változatai a fekete, az adriai füge, a barna török füge, a calymirna és a kadota. Az egészséges füge létfontosságú ásványi anyagokat és számos vitamint tartalmaz – van benne A-vitamin, B1- és B2 vitamin, különböző antioxidánsok és Omega zsírsavak. De milyen előnyei vannak?
Története
A tudomány jelenlegi állása szerint a füge az emberiség legrégebben termesztett növénye: a Jordán-folyó völgyében 2006-ban olyan 11 ezer éves fügemaradványokra bukkantak, melyeket emberi beavatkozással szaporítottak. A füge már ott volt az emberrel a Paradicsomban is.
Hol termesztik?
A füge eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is, ahol olcsó néptáplálék, aszalják, és bort is készítenek belőle.
Itthon sokfelé termelik: Szentendrén, Tihanyban, Badacsonyban, Pécsen, Esztergomban, de még Szabolcs megyében is. A mi fügebokraink kivétel nélkül adriai típusúak, ezek megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket érlelnek. Ezek a gyümölcsök aszalásra nem alkalmasak. Aszalásra a szmirnai típusú bokrok gyümölcse alkalmas, ez a típus a déli országokban honos.
Vitaminokban és antioxidánsokban gazdag
A szervezetben keletkező, reaktív szabadgyökök számos betegség kialakulásáért felelősek. A fügében nagy mennyiségben találhatóak antocián vegyületek, amelyek rendkívül jó szabadgyök semlegesítő tulajdonsággal bírnak. Ezek a vegyületek az aszalás követően is a gyümölcsben maradnak, koncentrációjuk szám is megnő. Füge rendszeres fogyasztása jelentős mérték hozzájárulhat az érelmeszesedés, rák, reuma kialakulásának megelőzéséhez.
A füge számos vitamint tartalmaz. A B vitaminok közül szinte valamennyi megtalálható benne, ezenfelül , A vitamin, K vitamin ,E vitamin is jelentős mennyiségben megtalálható benne. Ezek a vitaminok a látáshoz, az egészséges hajhoz ,körömhöz ,bőrhöz, valamint a normális véralvadáshoz szükségesek.
Bélműködés segítő
A füge az emésztés egyik legjobb barátja, magas B-vitamin tartalma támogatja a belek felszívó képességét, apró magjai és rostjai miatt pedig serkenti a bélműködést és segít tisztán tartani a zsigereket.
Salaktalanító és emésztésserkentő
A füge kiváló hashajtó hatású, ami magas pektin tartalmának és cukor tartalmának köszönhető. A pektin, mint duzzadó rostanyag nem szívódik fel a bélből, viszont vizet köt meg a székletben így lazítja. A cukor szintén vizet szívbe a bélbe így segíti a pektin hatásának működését. Kettő együtt kiváló hashajtó hatás eredményez. Ezt a hatást a gyógyászatban is felhasználják, gyakran készítenek fügeszirupokkal hashajtó gyógyszereket. Éppen ezért a székrekedéssel küszködők számára a füge, vagy füge szirup természetes megoldást jelenthet.
Tápanyag táblázata:
100g fügében
- víz 78 g
- Szénhidrát 18,7 g
- rost 2,3 g
- kalcium 35 mg
- magnézium 17 mg
- kálium 232 mg
- nátrium 1mg
- foszfor 14 mg
- cink 150 µg
- vas 370 µg
- réz 70 µg
- mangán 128 µg
- szelén 0,2 µg
- B1 vitamin 60 µg , B2 vitamin 50 µg ,B6 vitamin 113µg
- niacin 0.4 mg
- pantoténsav 0,3 mg
- A vitamin 142 nemzetközi egység
- folsav 6 µg
- béta-karotin 85 µg
- E vitamin 110 µg
- K vitamin 4,7 µg
- Energia 310 KJ
Hozzászólások