Milyen ételekkel tudunk a leghatékonyabban küzdeni a hajhullás ellen? Lássuk, mi a megfelelő étrend!
A nem megfelelő táplálkozás, a stressz vagy éppen a krónikus betegségek első tüneteit gyakran a hajunkon vehetjük észre, de az is jól érzékelhető, ha változtatunk az étrendünkön. A dús, fényes és egészséges hajhoz számos vitaminra és ásványi anyagra van szükség, de ha ezekből kevesebb kerül a szervezetünkbe, a testünk inkább a „fontos” sejtjeinkhez juttatja ezeket a tápanyagokat, a haj ilyen szempontból hátrébb kerül rangsorban.
A hajunknak szüksége van A-, C-, E- és B-vitaminokra, vasra, cinkre, fehérjékre és esszenciális zsírsavakra is, de más tápanyagok is hozzájárulhatnak a haj szépségéhez.
Milyen ételeket érdemes rendszeresen enni ahhoz, hogy biztosíthassuk a hajunk számára a fontos tápanyagokat?
Fehérjék
A jó minőségű fehérjék a szervezetünk – így a hajunk – létfontosságú „építőanyagai”, érdemes ezekből megfelelő mennyiséget fogyasztani.
A tojás nemcsak jó proteinforrás, de esszenciális zsírsavakat, biotint és más B-vitaminokat is tartalmaz, amelyek elősegítik a haj növekedését és csökkentik a hajhullást, ráadásul a hajszálaink erősek és egészségesek lesznek. A tojás ráadásul kedvező árú, könnyen elérhető és igen változatosan elkészíthető.
Béta-karotin
A narancssárga színű zöldségekben, például a sárgarépában, a sütőtökben vagy éppen az édesburgonyában béta-karotin, vitaminok, ásványi anyagok egyaránt vannak, melyek nemcsak hajszálak, de a fejbőr egészségét is biztosítják. Ráadásul ezek a színes zöldségek különösen előnyösek lehetnek a hidegebb, őszi-téli hónapokban, mert a bennük található mikrotápanyagok az immunrendszerünk működését is támogatják, így segíthetnek a betegségek megelőzésében is!
Esszenciális zsírsavak
A zsírosabb húsú halak, például a lazac nemcsak fehérjéket tartalmaznak, de esszenciális zsírsavakat is, melyek a hajnövekedés serkentése mellett például az agyműködéshez is szükségesek, de a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez is hozzájárulhatnak. A lazacban, a makrélában, a heringben vagy a szardíniában emellett vitaminok és ásványi anyagok is vannak.
Cink
A hüvelyesek, így a babfélék vagy a csicseriborsó nemcsak fehérjékben, vitaminokban, cinkben és egyéb ásványi anyagokban gazdagok, de értékes rostok és vas is található bennük. Ezek a mikrotápanyagok nemcsak a bőrünk, hajunk egészségéhez fontosak, de az egészséges emésztéshez is nélkülözhetetlenek. A hüvelyeseket elkészíthetjük levesnek vagy főzeléknek, de salátákat, sőt kenyérre kenhető krémeket is csinálhatunk belőlük!
Még a nasik közül is van, amelyik képes erősebbé tenni hajunkat!
A nassolnivalók közül is választhatunk olyanokat, melyeknek köszönhetően szebb, egészségesebb és dúsabb lesz a hajunk! Sok értékes mikrotápanyagot tartalmaznak például az olajos magvak, így a dió, a mandula, a kesudió vagy a napraforgómag. Ráadásul ezekből elegendő kisebb mennyiség is ahhoz, hogy előnyös hatásaikat élvezhessük. A különböző magokat ehetjük az étkezések közötti csemegeként, de keverhetjük őket salátába, joghurtba, desszertekbe is.
Hozzászólások