Biztosan a szádban érzed a nagyi szörpjének ízét, amit kislánykorodban kóstoltál. Ő friss gyümölcsökből készítette, így biztosan mentes volt a tartósítószertől. Nem beszélve arról, hogy a bolti változatokban szinte alig van gyümölcs.
Hidd el, elkészítése nem nagy ördöngösség, próbáld ki hát receptjeinket.
Citromfű szörp
2. Másnap jól megnyomkodom, majd leszűröm.
3. Elkevertem a cukrokkal, (ebből 1 kg barna nádcukor, attól lesz olyan szép színe, ráadásul dob az ízén is) a citromsavval és a Na-benzoáttal.
Hársfavirág szörp
A szörphöz valók :
2 db citrom
2 kg cukor
1 kk citromsav
1 kk borkősav
3 l víz
1 késhegynyi nátrium-benzoát
Elkészítés :
0,5 kg cukrot aranysárga színűre karamellizálok , ettől kap a szörp olyan kellemes , bársonyos színt . Felöntöm a vízzel , hozzáadom a többi cukrot és addig főzöm , amíg a cukor és a karamell is teljesen feloldódik benne , majd kihűtöm . A hársfavirágot vízzel óvatosan lepermetezem , beleteszem egy 5 l- es dunsztosüvegbe , hozzáadom a karikára vágott citromot , a citromsavat és a borkősavat , majd felöntöm a kihűtött cukros vízzel . 3-4 napig érlelem . Minden nap át kell keverni egyszer . Az utolsó napon leszűröm , belekeverem a nátrium-benzoátot és üvegekbe töltöm . És már fogyasztható is .
Üvegekbe töltöm, celofánnal légmentesen zárom.
Ha kisebb adagot készítetek friss fogyasztásra, akkor nem kell a nátrium, csak tegyétek hűtőbe!
Nagyon finom az íze és az illata is szerintem.
Hozzászólások