A cékla meglepően egészséges élelmiszer, ráadásul csaknem egész évben bőségesen rendelkezésre áll. Aki alaposan belegondol fogyasztásának előnyeibe, könnyen étrendjének állandó szereplőjévé teheti. Nem puszta szófordulat, hogy ez okos döntés.
cékla- és a répadzsúsz a máj és a vastagbél tisztítására is jó. recept 2-4 személyre:
- 3 sárgarépa (hámozva, mosva)
- 1 cékla (hámozva, mosva)
- 2 piros alma (hámozva, mosva)
- 6 kellevél
- 1/2 hüvelyknyi gyömbér
- 1/2 citrom, hámozott
Elkészítése:
- Ha nincs kéznél gyümölcscentrifuga, akkor egy turmixgép is megteszi egy-két csésze víz hozzáadásával.
- Az összes hozzávalót tegyük a készülékbe és turmixoljuk le vagy préseljük ki a levét.
- Ha centrifugával készült a dzsúsz, akkor kanállal jól keverjük össze.
- A turmixolt változatnál teaszűrőn át kell szűrni a levet, majd kanállal összekeverni.
- Egy kevés jéggel érdemes kínálni, a maradékot pedig lezárható műanyag edényben tárolni a hűtőben.
A cékla valósággal felturbózza az anyagcserét. Megnöveli a vérben a nitrogén-oxid szintjét, ami javítja a vér áramlását. Mivel pedig a jobb véráram segíti az agyműködést, a céklalé kétségtelenül az okosak itala
.Egy tanulmányban agyi képalkotó technológiával megvizsgálták a résztvevők agyműködését a cékladzsúsz fogyasztása előtt és után. A vizsgálatok a véráram megnövekedését mutatták ki az agy fehérállományában és a homloklebenyben, azaz egy olyan részén az agynak, amely a demenciában szenvedőknél szokott károsodni. Ezért a cékla fogyasztása az időseknél is kedvező hatású.
Hozzászólások