A cékla minden mérget kipucol

Hogyan használható a cékla májméregtelenítésre, agyserkentésre, béltisztításra?

A cékla meglepően egészséges élelmiszer, ráadásul csaknem egész évben bőségesen rendelkezésre áll. Aki alaposan belegondol fogyasztásának előnyeibe, könnyen étrendjének állandó szereplőjévé teheti. Nem puszta szófordulat, hogy ez okos döntés.

A cékla ősi étel, amely vadon termett mindenfelé Észak-Afrika, Ázsia és Európa part menti övezeteiben. Ennek a gyorsan növő gyökérzöldségnek sok különböző fajtája van, melyek mélyvörös, sárga vagy fehér színűek és kerekded alakúak, de sok egyéb megjelenési formája is ismert. A cékla kiváló forrása a folsavnak, a mangánnak, a káliumnak és a réznek. Igen rostdús is egyben, és tartalmaz magnéziumot, foszfort, C-vitamint, vasat, valamint B6-vitamint. Egyszóval igen hasznos növény.A cékla kiváló szolgálatot tehet a méregtelenítésben. Egy olyan „diétás rostot” tartalmaz ugyanis, amely a pektin poliszacharid tartalma miatt a szakértők szerint hatékonyan képes megtisztítani az emésztőrendszert, és mindent mozgásban tartani. A cékla rostjai nem csak a vastagbél működését és az emésztést segítik, hanem támogatja a szervezet általános méregtelenítő mechanizmusait is.

 cékla- és a répadzsúsz a máj és a vastagbél tisztítására is jó.  recept 2-4 személyre:

  • 3  sárgarépa (hámozva, mosva)
  • 1  cékla (hámozva, mosva)
  • 2  piros alma (hámozva, mosva)
  • 6  kellevél
  • 1/2 hüvelyknyi gyömbér
  • 1/2  citrom, hámozott

Elkészítése:

  • Ha nincs kéznél gyümölcscentrifuga, akkor egy turmixgép is megteszi egy-két csésze víz hozzáadásával.
  • Az összes hozzávalót tegyük a készülékbe és turmixoljuk le vagy préseljük ki a levét.
  • Ha centrifugával készült a dzsúsz, akkor kanállal jól keverjük össze.
  • A turmixolt változatnál teaszűrőn át kell szűrni a levet, majd kanállal összekeverni.
  • Egy kevés jéggel érdemes kínálni, a maradékot pedig lezárható műanyag edényben tárolni a hűtőben.

A cékla valósággal felturbózza az anyagcserét. Megnöveli a vérben a nitrogén-oxid szintjét, ami javítja a vér áramlását. Mivel pedig a jobb véráram segíti az agyműködést, a céklalé kétségtelenül az okosak itala

.Egy tanulmányban agyi képalkotó technológiával megvizsgálták a résztvevők agyműködését a cékladzsúsz fogyasztása előtt és után. A vizsgálatok a véráram megnövekedését mutatták ki az agy fehérállományában és a homloklebenyben, azaz egy olyan részén az agynak, amely a demenciában szenvedőknél szokott károsodni. Ezért a cékla fogyasztása az időseknél is kedvező hatású.

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Torma a fegyver a vírusok ellen

Édesburgonya: így fogyasszák cukorbetegek