Így tehetjük rendbe a májunkat

Az agyvelő után talán a legbonyolultabb szervünk a máj, amely miniatűr vegyi üzemként gondoskodik szervezetünk sok létfontosságú folyamatáról, vércukorszintjéről, méregtelenítéséről. Vigyázzunk rá!

A vegykonyha tisztaságáért

máj az anyagcsere egyik legfontosabb szerve: a véráramba kerülő anyagokat átalakítja, hogy a szervezet számára könnyebben hasznosíthatóak legyenek, illetve kiválasztja azokat, amelyektől, salak- vagy méreganyagok lévén, meg kell szabadulni. Fontos feladata a részvétele a zsírok feldolgozásában is. Egészséges működése tehát egyik alapja az egészségünk megőrzésének, azonban helytelen táplálkozással sokat lehet rontani a hatékonyságán.

máj védelmében (is) érdemes tartózkodni a rendszeres vagy alkalmi, de nagy mennyiségű alkoholfogyasztástól, mivel ennek lebontása nagyon megterheli a májat.

Veszélyt jelent a máj egészségére nézve a rendszeres székrekedés is: a vastag- és végbélben pangó székletből ugyanis a méreganyagok újra felszívódnak, amelyek szintén a májnak adnak aránytalan munkát. Ezért a májat kímélő étrend egyik alapszabálya, hogy bőséges folyadékbevitellel segítsük a kiválasztó szerveink, köztük a máj működését, hogy könnyebben kiürülhessenek a toxikus salakanyagok. Rostban dús táplálkozással elejét vehetjük a székrekedés kialakulásának, és az alkohol és koffein fogyasztásában pedig tanúsítsunk mértékletességet.

Májkímélő étrend

májbetegek számára olyan diéta ajánlott, amely kíméli ezt a fontos szervet, és elősegíti az elpusztult májsejtek regenerálódását. Ez az étrend legyen gazdag könnyen emészthető szénhidrátokban és fehérjékben, ajánlatos azonban a zsiradékban visszafogottnak lennie.

A C-vitamin bőséges bevitele segítheti a regenerálódást, ezt friss gyümölcsök, saláták, gyümölcslevek biztosíthatják. Májbetegeknek szigorúan tilos viszont az alkoholtartalmú italok fogyasztása, és ez a korlátozás nemcsak a tömény italféleségekre, hanem a sörre, borra is vonatkozik.

Rebarbaraleves

A folsavat és szelént bőségesen tartalmazó rebarbarát a népi gyógyászat májproblémákrajavasolja, és a dietetikus szakértő is a májkímélő ételek között ajánlja. Azoknak azonban, akiknek vesekövük is van, jobb tartózkodni tőle, mert magas az oxálsavtartalma. Folsav- és szeléntartalma különösen értékes táplálékká teszi, és a kalóriatartalma is olyan csekély, hogy akár fogyókúrázók is ehetik.

Hozzávalók:
1/2 kg rebarbara 1 ek. liszt 3-4 ek. cukor szegfűszeg fahéj citromhéj
Elkészítés :
A rebarbarát megmossuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és kb. 2 l vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a fűszereket, a lisztet a cukorral és egy kevés vízzel kikeverjük, a megpuhult rebarbarához öntjük, forrásig főzzük.

Frankfurti lencseleves

Bár a lencse a többi száraz hüvelyeshez hasonlóan magas energiatartalmú és puffasztó hatású, de a nagy szénhidráttartalma és aminosavai jótékony hatást fejthetnek ki a heveny májbetegségek utáni regenerálódásban.meglehetősen magas energiatartalmú leves készíthető, amely akár önálló ételként is fogyasztható.

Hozzávalók:
 30 dkg lencse 1,5 liter marhahúsleves (leveskockából is készülhet) 1 csomó leveszöldség 1 babérlevél 1 evőkanál szárított, morzsolt kakukkfű 10 dkg húsos szalonna 1 vöröshagyma ecet só őrölt bors cukor 4 pár frankfurti virsli
Elkészítés :
A lencsét előző este vízbe áztatjuk. Főzéskor leszűrjük, lábasba szórjuk, és a levessel fölöntjük. A leveszöldséget megtisztítjuk, karikákra vágjuk, majd a lencséhez adjuk. A babérlevéllel meg a kakukkfűvel fűszerezve puhára főzzük. Közben a szalonnát kis kockákra vágjuk, és kisütjük. A megtisztított hagymát felaprítjuk, a szalonna zsírján megfuttatjuk, majd a leveshez adjuk. A virsliket beledobjuk, és felforraljuk. Végül ecettel, sóval, borssal és csipetnyi cukorral enyhén pikánsra ízesítjük. Petrezselyemmel díszítve kínáljuk.

Vitamindús gyümölcsnektár

Ezt a turmixot, amelyet magas vitamin- és fruktóztartalma tesz különösen alkalmassá májbetegségekben, Elkészítése igen egyszerű, a hozzávalók szinte minden háztartásban amúgy is megtalálhatóak egy-egy átlagos téli napon. Egészségükre!

Hozzávalók

  • fél-fél darab narancs és grapefruit
  • valamint alma
  • pár csepp méz
  • kevés fahéj

Elkészítés :

A megtisztított gyümölcsöket vágjuk apró kockákra, majd tegyük a turmixgép kelyhébe. Adjunk hozzá kevés vizet, ízesítsük mézzel és szórjuk meg kevés fahéjjal. Pár percig magas fokozaton turmixoljuk

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Koleszterinszint-csökkentő ételek

A gyömbér legjobb hatásai