Vérnyomáscsökkentés természetesen

Segítenek a gyógynövények

Egyes fűszernövények remekül csökkentik a vérnyomást
Egyes fűszernövények remekül csökkentik a vérnyomást

A magas vérnyomást csendes gyilkosnak is nevezik, hiszen nagyon sokáig látványos tünetek nélkül roncsolja a sejtjeinket, ezért gyakran csak későn veszik észre. A magas vérnyomás ellen számtalan gyógyszer áll rendelkezésre, de természetes módszerekkel is küzdhetünk ellene.

Oregánó

Az oreganóban található egyik vegyület, a carvacrol (mely az oregano jellegzetes aromáját is adja) vérnyomáscsökkentő hatását állatkísérletekkel bizonyították. Emellett az oregano nátriumban szegény, viszont intenzív ízű, így só helyett is használható, ezzel pedig még tovább csökkenthető a vérnyomás. Az oreganót ihatjuk teaként, de a főzéshez is felhasználhatjuk. Különösen jól illik tésztaételekhez, paradicsomos fogásokhoz.

 Valeriána:

A valeriána, vagyis az orvosi macskagyökér természetes nyugtató, segít az izmok ellazításában, így a vérnyomás csökkentésében is. Rendszeres fogyasztásával csökkenthetőek a stressz káros hatásai, pihentetőbbé válik az alvás és izomlazító hatásának köszönhetően akár a fejfájás bizonyos típusai ellen is bevethető.

 Bazsalikom:

Szintén stresszcsökkentő hatása miatt érdemes rendszeresen fogyasztani a bazsalikomot is. Ez a kellemes aromájú fűszernövény mellett segít megelőzni a stressz által kiváltott káros biokémiai reakciókat, javítja a szervezetünk ellenálló képességét, növeli az energiánkat és a kitartásunkat, serkenti az immunrendszer működését is. Hatékonyan támogatja a keringést, és vérhigító hatásai is vannak, így a vérnyomáscsökkentés mellett más módokon is óvja a kardiovaszkuláris rendszert. A bazsalikom egyszerűen használható például illóolaj formájában, de készíthetünk belőle teát, és természetesen az ételeinkbe is keverhetjük.

 Levendula:

A levendula is híres nyugtató hatásáról, például illóolaj formájában alkalmazva. Mivel képes ellazítani a vérereket, a vérnyomást is csökkenti. A levendula illóolaját keverhetjük fürdővízbe (ez rendkívül előnyös lehet egy hosszú, stresszes nap után), vagy alapolajba is, és ezzel átmasszírozhatjuk a testet. A levendulát teaként is fogyaszthatjuk, ezzel nemcsak nyugtató hatásait használhatjuk le, de az álmatlanság ellen is bevethetjük.

 Fokhagyma:

Talán a legismertebb vérnyomáscsökkentő gyógynövény a fokhagyma. Rendkívül népszerű ízesítő, a fokhagymás ételek mellé kevesebb só kell, emellett erősíti és védi a szervezetünket, mert antibakteriális, antivirális hatásai is vannak. Csökkenti a koleszterinszintet, így megakadályozza, hogy a vérerek leszűküljenek, emellett pedig ki is tágítja, el is lazítja azokat, így járulva hozzá a magas vérnyomás elleni küzdelemhez. A fokhagymát nyersen is fogyaszthatjuk, de ha nem szeretjük az ízét, akkor fokhagymatartalú étrend-kiegészítők jelenthetnek könnyű és hatásos megoldást.
Gyógyteákkal sokat tehetünk egészségünk megőrzéséséért

Gyógyító ételek hétköznapi panaszokra

Az oreganó illata javítja a hangulatunkat

A legjobb fűszerek az agyunknak