Mi mindenre jó a tojáshéj?

Növényvédő, bőrápoló, tisztítószer egyben!

Mi mindenre jó a tojáshéj?
Mi mindenre jó a tojáshéj?

Nem is gondolnánk, hogy a tojás héját mennyi mindenre használhatjuk. Az összezúzott tojáshéj remekül alkalmazható kártevők irtására, bőrpuhítónak, tisztítószerként vagy madáreleségként is.

Kártevő nélküli kert

A kiskertek legnagyobb ellenségei a kártevők, rovarok, gyakran a csigák. Ha nem figyelünk oda, semmilyen növény nem marad életben. Megakadályozhatjuk, hogy a csigák lelegeljék minden zöldség- vagy fűszernövényünket, ha az összetört tojáshéjat szétszórjuk a növények alatt a földön. Az éles tojásszéleken a csigák nem tudnak anélkül közlekedni, hogy ne tegyen bennük kárt.

Megnyugtatja a sajgó ízületeket

Az ízületi fájdalmak gyakran megkeserítik mindennapjainkat, néha még azt is megakadályozzák, hogy sétát tegyünk a tavaszi napsütésben. De erre is megoldás a tojáshéj. Zúzzuk össze, tegyük egy befőttes üvegbe és öntsünk rá almaecetet. Nagyjából két napig hagyjuk állni a keveréket, ameddig a tojáshéj fel nem oldódik. Az így készített oldatot dörzsöljük a fájó pontokba. Jótékony hatása annak köszönhető, hogy a tojáshéj gazdag tápanyagokban – glükozamint, hialuronsavat, kollagént tartalmaz – amelyek elősegítik az ízületek regenerálódását. A keverék hónapokig tárolható.

Helyrehozza a száraz körömágyat

A körömágynál lévő bőrréteg elég vékony, sérülékeny és sokszor bizony kiszárad. Erre is megoldás lehet a tojáshéj. Törjünk le néhány darabot a tojáshéjból és belső felével lefele tegyük a problémás területre. A tojáshéj olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a hialuronsav, így a körömágy bőre újra puha és egészséges lesz.

Pakolás az arcbőrnek

Arcbőrünket fel tudjuk frissíteni egy tojásfehérjéből és tojáshéjból álló keverékkel. Habverővel verjünk föl egy tojásfehérjét és törjük hozzá a tojás héját is. A keveréket tegyük az arcra, hagyjuk megszáradni, majd langyos vízzel mossuk le. A tojáshéj finom csiszolóként hat bőrünkre és eltávolítja az elhalt hámsejteket. A tojáshéjban lévő kalcium elősegíti a sejtek regenerálódását is.

Takarítószernek is jó

A tojáshéjat háztartási tisztítószerként is használhatjuk, persze csak óvatosan, mert az apró héjak nagyon tudnak karcolni. Ha a boltokban kapható súrolószerek irritálják bőrünket, szemünket, nyálkahártyánkat, akkor a tojáshéj kiválthatja a vegyszereket. Őröljünk teljesen porrá minél több tojáshéjat, amit lezárt üvegben táruljunk. Ha szükségünk van súrolószerre vegyük elő és szappanos szivaccsal tisztítsuk meg a felületeket. Az apró tojáshéj szemcsék súrolóként hatnak, de nem irritálják a bőrt.

Főzzünk jobb kávét!

Túl savasnak érzi a kávéját? Erre is megoldás lehet a tojáshéj. Adjunk a kávéhoz egy teáskanál zúzott tojáshéjat, mielőtt lefőzzük. A tojáshéj lúgos, kalciumos, ezért semlegesíti a kávé savtartalmát, így egy könnyebb, selymesebb ízű italt kapunk, ami a gyomrunkat is kíméli.

Madáretetőbe is tehető

Öt tojás héját törjük össze, majd süssük körülbelül 120 fokos sütőben, amíg teljesen ki nem szárad, vagy meg nem barnul – ez nagyjából 20 percig tart. Ezt követően teljesen zúzzuk össze a darabkákat és tegyük a madáreleség közé. A kalciumban gazdag tojáshéj segít a nőstény madaraknak abban, hogy saját tojásaik és csontozatuk is erős legyen.

Nehezen hozzáférhető helyek

A tojáshéj tisztítószerként való alkalmazása még tovább fokozható. Az szabálytalan alakú vázáktermoszok vagy egyéb olyan tárgyak, amiken szűk, nehezen hozzáférhető helyek vannak, tisztíthatjuk tojáshéjas mosogatószeres vízzel. Áztassuk be a tárgyakat a vizes-szappanos-tojáshéjas keverékbe.

Neveljünk egészségesebb paradicsomokat

A paradicsom palánták elültetése előtt tegyünk a földbe némi összetört tojáshéjat. A föld alatt a tojáshéjak felbomlanak, ami által felszabadulnak a benne lévő kalcimforrások. Ez segít megelőzni a palánta elrohadását. Emellett a kalcium szinte minden növénynek jó tápanyagforrás, így nyugodtan szétszórhatjuk az egész kertben.

A méz-citrom kombinációja remek gyógyír megfázás ellen

Mindennapi csodaszer: a méz

A spirulinát por formájában is étrendünkbe illeszthetjük

Spirulina: miért érdemes szedni?