Péksütemények tetején, müzlik összetevőjeként mindenki találkozhatott már ezzel a szép, selymesen fénylő, barna magocskával. Érdemes ismerni és tudatosan is beépíteni az étrendünkbe.
Ismerjük meg!
A len (Linum usitatissimum) az egyik legrégibb kultúrnövényünk, amelyet évezredek óta termesztenek az emberek a rostjáért (amelyből a legfinomabb textíliákat, a hófehér vagy festett, hűvös tapintású lenvásznakat tudják készíteni), valamint az ehető magjáért illetve az abból nyerhető olajáért.
Egyéves növény, a 30-80 centiméteres száron váltakozó oldalon ülő levelei lándzsásak. Ötszirmú virága kék – a különleges, mélykék szemű lánykákat ezért nevezik lenvirág-szeműeknek a XIX. századi regényirodalomban -, toktermésében találhatóak a fényes, félcentis, lapos, hegyes magjai. A lenmagot (Lini semen) már a i.e. II. évezredben is termelték és használták gyógyszerként.
Miért jó?
A lenmag nyálkaanyagot, többféle olajat (linol-, linolénsav, olajsav gliceridjeit), fehérjét, cianogén glikozid keveréket tartalmaz. Vitaminokban (A, B, C, D és E) gazdag, ásványianyag-tartalma is jelentős: kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, alybdenum, króm is van benne.
Régóta gyógynövényként ismert, a népi gyógyászat különböző formákban tetőtől talpig szinte minden szervünkre jó hatásúnak tartja az agyműködés serkentésétől kezdve a légutak gyulladásos betegségeinek, köztük a hörghurut enyhítésén át az emésztőrendszer számos problémája mellett a legkülönbözőbb bőrpanaszokig, ízületi megbetegedésekig. Ajánlják természetes gyulladásgátlónak is, például külsőleg ekcéma, bőrgyulladások, kelések, furunkulusok kezelésére, de belsőleg is, a legkülönbözőbb légző- és emésztőszervi megbetegedések esetén is a nyálkahártyák regenerálására.
Bevethető bélrenyheség, bélmegbetegedések és székrekedés alkalmával, de nyákkészítmények formájában egyéb gyomor- és bélmegbetegedések kezelésére is. Teája a menstruációs görcsöket is enyhíti, prosztata-megbetegedések ellen is javasolt.
Hogyan fogyasszuk?
Fogyasztható teaként: két evőkanálnyi összezúzott lenmagot áztassunk egy bögre vízbe, ahol egy félóra alatt megduzzad. Leszűrve, melegítve kortyoljuk el. Egészben is fogyasztható, ilyenkor arra kell vigyázni, hogy bőséges – legalább tízszeres mennyiségű – folyadékkal nyeljük le. Borogatáshoz néhány evőkanálnyi lenmagot összetörve tesznek gézanyagból készített zacskókba, és ezt leforrázva, már nem forrón helyezik a gyulladt bőrfelületre, például furunkulus esetén. Főzetét nyálkahártya regenerálására tartják alkalmasnak, ilyenkor legalább tíz percig kell forralni.
Tippek-tanácsok
Elsősorban saláták ízesítésére alkalmas a hidegen sajtolt lenolaj, amely csemege-, vagy bioboltokban beszerezhető. Figyeljünk arra, hogy frissen vásároljuk és fogyasszuk el, hiszen könnyen megavasodik. A lenmag illetve a lenolaj cianogén glikozid, vagyis az ún. kéksav tartalma miatt kisgyermekeknek nem adható.
Jó tudni azt is, hogy a gyógyszerek felszívódását befolyásolhatja, ezért lenmagtermékekfogyasztása és a gyógyszerek bevétele között két óra várakozás ajánlott.
Mivel a lenmag székrekedés ellen leginkább azzal hat, hogy térfogata sokszorosára duzzadva ingerli a bél mozgását, ezért tilos alkalmazni bélelzáródás, gyomor-bélszűkület esetén.
Érdekességek
A svájci cölöpépítményeknél talált lenmagok, rostok alapján a történészek arra következtettek, hogy már a közép-kőkori ember is ismerte és hasznosította a lent rost- és olajnyerésre. Az ókori egyiptomi piramisokban és sziklasírokban is találtak lenmagokat a halottaknak adott „útravalóként”. Orvostörténeti feljegyzés először Hippokratésztől maradt fenn a lenmagról, aki testi fájdalmak és hasmenés elleni gyógyszerként ajánlja, ezer évvel később pedig Paracelsus köhögéscsillapítóként nevezi meg a lenmagból főzött nyákot.
A lenmag felületén lévő nyálkának érdekes biológiai szerepe van: a növény jövőjét, további szaporodását van hivatva biztosítani, hiszen ez segíti a magokat, hogy egy részük akkor is megőrizze csíraképességét, ha egy állat megeszi ezeket és végighaladnak annak emésztőcsatornáján.
Hozzászólások