A kurkumát az „élet fűszereként” tartják számon. A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ayurvédában, ősidők óta alkalmazott gyógyító szer.
Az indiaiak asztalán elengedhetetlen fűszer, minden étkezésnél. Talán ezért is van az, hogy az indiaiak körében számos betegség elenyésző számban fordul elő, amely a világ más részein vezető haláloknak számít.
Mit rejt a kurkuma?
A kurkuma egyik fő hatóanyaga a kurkumin, egy sárga festékanyag, mely a fűszer jellegzetes színét adja. A kurkumin erős antioxidáns, hatékony gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő, antimikrobális, immunstimuláló vegyület. A kurkuma gazdag illóolajokban, amelyeknek görcsoldó és nyugtató hatásuk van a gyomorra, a bélre és a májra.
Mire jó a kurkuma?
Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt számos betegség megelőzésére és gyógyítására is alkalmas.
- ízületi gyulladások és reumás panaszok kezelésére
- emésztési és gyomorpanaszokra
- epekő oldására
- máj- és vese működésének támogatására
- az ideális koleszterinszint fenntartására
- Alzheimer-kór megelőzésére és kezelésére
- rák megelőzésére, bizonyos ráktípusok kezelésére és gyógyítására
- érrendszer egészségének fenntartására
- infarktus, trombózis megelőzésére
Kurkuma felhasználása a népgyógyászatban
Az indiai népgyógyászatban emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen használják.Zsíros ételek utáni teltségérzésnél jó szolgálatot tesz, redukálja a gyomorsav termelést. Jótékony hatású felfúvódás és bélgörcsök esetén, elősegíti a méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből.
A kínai gyógyászatban a vérkeringés javítására is alkalmazzák. A kurkuma hatóanyagai gátolják a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkentik a szívinfarktus- és trombózisveszélyt. Vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére is javasolják.
Indiában a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, mert aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek. Ezen kívül kitűnően tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén termelődését kívülről és belülről egyaránt.
Három evőkanál durvára vágott kurkumagyökeret fél csésze vízzel pépesítenek és ezt isszák kígyómarásnál, pókcsípéseknél. Az így készített pépet nem csak csípésekre, marásokra alkalmazzák, hanem külsőleg szinte minden bőrsérülésre, égési sebekre, vágott sebekre, horzsolásokra, véraláfutásokra. Légzési nehézségeknél a kurkuma főzetével inhalálni is szoktak. Mézben vagy vajban feloldva 1:1 arányban naponta 4-6 alkalommal fogyasztva csillapítja a köhögést és feloldja a lerakódásokat.
Hatékony májvédő. Hasonló hatásokkal rendelkezik, mint a máriatövis mag. 2,5 deci natúr joghurtban egy evőkanál kurkuma reggel éhgyomorra elfogyasztva, hatékonyan gyógyítja a hepatitiszt is.
Növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet. A glutation, vagy rövidebben GsH, szervezetünk egyik legerősebb antioxidánsaként ismert. Képes kisöpörni a szabadgyököket a testünkből és küzd azok károsító hatásai ellen. A tudósok ezért az emberi test legerősebb gyógyító anyagaként tekintenek rá.
A kurkumin kiváló vízhajtó, ezért támogatja a vesék munkáját. Csökkenti a vér LDL koleszterin és a triglicerid szintjét is. A kurkuma hatóanyagai serkentik a zsíranyagcserét (a súlycsökkenést is).
A kurkuma rákellenes hatása
A kurkumin gátolja a rákos sejtek növekedését, burjánzását és szóródását, vagyis azt a folyamatot, amelynek révén a rákos daganat létrehozza a saját vérellátását tápláló érrendszert. Elősegíti a sejtdegenerálódás első szakaszában a sejtek pusztulását. Ebben a folyamatban a szervezet képessé válik arra, hogy azonosítsa a ráksejteket és parancsot adjon nekik önmaguk megsemmisítésére. Sokféle tápanyag gyakorol ilyen hatást, így a szelén, az A-vitamin, a zöld tea és a D3-vitamin. Ezek közül azonban kétségtelenül a kurkumin a leghatékonyabb. Rákbetegeknek az étkezésekkel egy időben napi 2000-4000 mg kurkumin kivonat bevitele ajánlott.
Kurkuma a cukorbetegség megelőzésére
A Columbia Egyetem Diabétesz Centrumának endokrinológusai feltételezték, hogy csökkenti az inzulinrezisztenciát és hatásos lehet a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében is.
Nemrégiben a thaiföldi Srinakharinwirot Egyetem kutatói továbbléptek, és a kurkumin hatását a rendellenesen magas vércukorszintű, orvosi szóval prediabéteszes emberek körében vizsgálták kilenc hónapon keresztül. A Diabetes Care szaklapban megjelent tanulmányukból az derült ki, hogy a kurkumin rendszeres alkalmazása segít megelőzni a diabétesz kialakulását a magas kockázatú embereknél. A kilenc hónapos kísérletben 240 prediabéteszes felnőtt szedett véletlenszerű elosztásban kurkumin kapszulát vagy placebót. Kilenc hónap múlva a placebót szedő 116 résztvevő közül 19-ben fejlődött ki 2-es típusú diabétesz, míg a kurkumint szedő csoportban senkiben sem alakult ki a betegség. A kutatók szerint a kurkumin a hasnyálmirigyben termelődő, az inzulin felszabadításáért felelős béta sejtek működését is javítja, gyulladáscsökkentő hatásával megakadályozva azok károsodását.
A kurkuma megoldás lehet az Alzheimer-kór gyógyítására?
Indiában az idősebb emberek között szinte ismeretlen az Alzheimer-kór, emiatt kezdték el vizsgálni a kutatók a körülményeiket, ezen belül az étrendjüket. A kurkumából készített fűszer, a curry minden étkezésnél megtalálható az asztalukon. A kurkumin, mint az Alzheimer-kór lehetséges gyógyszerének klinikai kutatása során bebizonyosodott, hogy a kurkumin blokkolja a béta amyloid szenilis plakkok agykéregi felhalmozódását, ami más egyéb tényezőkkel egyetemben okozza az Alzheimer betegség jellemző patológiai elváltozásait.
Hozzászólások