Nemcsak nálunk, de szinte minden nemzetnél vannak különleges édességek, sütemények, ezekből válogattunk.
Mint sok egyéb dologban, a karácsonyi desszertek választékában is igaz a mondás, hogy ahány nemzet, annyi szokás. A karácsonyi asztalra egy igazán különleges és mennyei desszert való. A következő recept ötletek reméljük ihletet adnak az ünnepi sütihez!
Azonnal puha, gluténmentes mézeskalács
Hozzávalók:
- 280 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék
- 220 g rizsliszt
- 7 ek. porcukor
- ½ tk. szódabikarbóna
- 1 tk. sütőpor
- ¾ ek. mézeskalács fűszerkeverék
- egy csipet Himalája só
- 125 ml méz
- 2 tojás
- 15 dkg margarin
1, Az alapanyagokat kimérjük egy nagy tálba, alaposan kézzel összedolgozuk, addig gyúrjuk ameddig összeáll tésztává.
2, Alaposan lisztezett deszkán 1cm vastagra nyújtjuk, majd a kivánt formával kiszaggatjuk. Sütöpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük őket úgy, hogy legyen köztük hely, mert sütés közben nőni fognak.
3, 180 celsius fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt világosbarnára sütjűk őket. Amikor kihültek, tetszés szerint díszithetjük őket mázakkal, dekorcukrokkal.
A mennyei panettone eredeti receptje – Igazi olasz karácsonyi specialitás
Ami nálunk a bejgli, az az olaszoknál a panettone. Azaz kötelező eleme a karácsonyi asztalnak. A kicsit időigényes kalács nagyon mutatós, így szépen becsomagolva ajándéknak is kitűnő.
Hozzávalók 16 szelethez:
- 60 dkg liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg mazsola
- 7 dkg cukrozott citromhéj
- 7 dkg cukrozott narancshéj
- 5 dkg aszalt szilva
- 3 tojás
- 2 dl langyos víz
- 2 evőkanál rum
- 2 evőkanál meleg víz
- 1 citrom
- 1 evőkanál méz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál szárított élesztő
- fél teáskanál só
TETEJÉRE
- 1 tojássárga
Elkészítés:
Egy kis tálban keverd össze a mazsolát a rummal és két evőkanál meleg vízzel. Hagyd állni nyolc órán át, hogy szinte teljesen magába szívja a folyadékot.
Másnap dolgozd össze a lisztet, a cukrot, a szárított élesztő, a sót, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és a vaníliát gépi habverő dagasztókarjával, alacsony fordulatszámon.
Egy másik edényben keverd össze a tojást, a langyos vizet és a mézet, majd fokozatosan forgasd hozzá a lisztes elegyet. Add hozzá az olvasztott vajat, és dagassz sima, rugalmas tésztát. Ha hólyagos, takard le folpack fóliával, és rakd a hideg sütőbe egy éjszakára. Hagyd, hogy a térfogata körülbelül a háromszorosára nőjön.
Ha szépen megkel, tedd lisztezett felületre, gyúrd át, szórd rá a mazsolát, a cukrozott gyümölcsöket, és keleszd még egy órán át. Végül rakd panettone formába vagy egy mélyebb lábosba, kereszt alakban vágd be a tetejét, kend meg egy tojássárgájával, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára körülbelül 50 perc alatt.
Angol karácsonyi puding
Nincs karácsonyi vacsora Angliában a fűszeres, gyümölcsös, gőzölt karácsonyi puding nélkül, amelyet a csillagszóró után szintén meggyújthatunk.
Hozzávalók 1,4 l pudinghoz:
400g szárított gyümölcs ízlés szerint összeválogatva (mazsola, füge, ribizli stb.)
50g kandírozott narancshéj
175 ml pedro ximénez sherry
150g lágy barnacukor
1/2 evőkanál vegyes fűszer (szegfűszeg, fahéj, gyömbér, szerecsendió, koriander keveréke)
75g liszt, sütőporral keverve
1 csipet só
75 g friss zsemlemorzsa, ha lehet: barna
1db reszelt citromhéj és 1db reszelt narancshéj
150g marhafaggyú
50g hámozott, darált mandula
1db tojás felverve
1 evőkanál melasz
150ml barna sör (stout)
75ml tej
Áztassuk be a szárított gyümölcsöt és a kandírozott narancshéjat a sherrybe már a megelőző éjszakán. Keverjük el habverővel a cukrot, a fűszereket, a lisztet, a sót és a zsemlemorzsát egy nagy tálban, majd keverjük hozzá a reszelt héjakat, a marhafaggyút és a mandulát. Verjük fel együtt a tojást és a melaszt, aztán keverjük össze a száraz összetevőkkel, és öntsük hozzá folyamatos kavargatás mellett a sört és a tejet is. Keverjük bele ezután a szárított gyümölcsöt és a tál alján megmaradt sherryt, illetve ízesítsük a keveréket ízlés szerint további fűszerekkel vagy sherryvel. Rakjunk zsírpapírt köralakban a tál/kuglófforma aljára, majd vajazzuk ki a tálat a zsírpapírral együtt, aztán kanalazzuk bele a keveréket úgy, hogy legföljebb a háromnegyedéig legyen tele. Vágjunk a tetejére egy nagyobb kör zsírpapírt, és fedjük le vele a tál tetejét, majd tegyünk rá alufóliát, végül kössük át kívülről egy madzaggal, hogy stabilan a helyén maradjon a papír és az alufólia is.
Helyezzük a tálat gőzölőedénybe (vagy nagyobb fazékba, amelyben elfér), és lassú tűzön gőzöljük 4 órán keresztül. Ellenőrizzük félóránként, hogy mennyi víz párolgott el, és ha kell, forralóból pótoljuk az elpárolgott részt. 4 óra után kész a puding: vegyük ki a vízből, és hagyjuk kihűlni egy tálban, majd távolítsuk el a zsírpapírt és az alufóliát, borítsuk ki egy vágódeszkára, és vágjuk le az aljáról is a papírt. Tároljuk hűvös helyen tiszta textilruhában, a tálalás napján pedig a fent leírt módon gőzöljük újra másfél órán keresztül, majd öntsünk rá brandyt, gyújtsuk meg, és tálaljuk. Vaníliapuding- vagy jégkrém kiváló kísérő lehet mellé.
Christstollen, a németek karácsonyi kalácsa
A németek családi vacsorával és ebéddel, tradicionális ételekkel és finom desszertekkel ünneplik a karácsonyt. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a Krisztuskalács.
Hozzávalók
- 250 g mazsola
- 50 g kandírozott narancs
- 50 g kandírozott citrom
- 50 g apróra vágott mandula
- 5 evőkanál víz, narancslé vagy rum
- 500 g liszt
- 140 ml langyos tej
- 50 g cukor
- 50 g élesztő
- 200 g puha vaj
- 1 nagy tojás
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- ¼ teáskanál só
- ¼ teáskanál vanília
Elkészítés
- Keverjük össze a mandulát a kandírozott gyümölcsökkel és a mazsolával, majd adjuk hozzá az 5 evőkanál vizet, narancslevet vagy rumot, és hagyjuk így állni. Legjobb, ha ezt már előző este megtesszük, de az sem baj, ha csak a tészta készítése közben áznak a gyümölcsök fél órát.
- Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, és adjunk hozzá 1 teáskanál cukrot. Fedjük le egy darab papírral, amíg fel nem fut.
- A maradék cukrot tegyük egy nagy keverőtálba a liszttel együtt, majd készítsünk egy mélyedést a közepébe – ide kell beleöntenünk a felfuttatott élesztőt. Keverjük jól össze, majd lefedve hagyjuk állni meleg helyen 10 percre.
- Ezután adjuk hozzá a puha vajat, a tojást és a fűszereket is a keverőtálhoz, majd 5 percig gyúrjuk. Ezután az áztatott gyümölcsök és mandula is kerüljön a tál tartalmához, majd gyúrjuk addig, amíg szépen el nem válik a tészta az edény falától.
- Lefedve hagyjuk kelni a kalácstésztát meleg helyen 2 órán át, gyúrjuk át egy kicsit, majd tegyük kivajazott kalácsformába vagy formázzuk meg a kezünkkel, és tegyük papírral bélelt sütőlemezre. Letakarva hagyjuk ismét állni fél órát a kalácsot.
- 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 50 perc alatt süssük készre a Stollent. Ha kihűlt, szórjuk meg porcukorral, és így vágjuk szeletekre.
Hozzászólások