Az édeskömény már itthon is egyre ismertebb. Ánizsos íze remekül illik salátákhoz, zöldséges ételekhez, és egészségügyi tulajdonságai is egyedülállóak.
Milyen tápértékkel rendelkezik?
Az édeskömény egyedülálló antioxidáns és egészségjavító hatással rendelkezik. Nagy mennyiségű magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat, káliumot és mangánt, a vitaminok közül pedig A-, B- és C-vitamint tartalmaz.
Élettani hatása
Csökkenti az egyes daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, valamint gyulladáscsökkentő hatású. C-vitamin-tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert és javítja az általános közérzetet. Az egyik legjobb puffadásgátló és görcsoldó gyógynövény, ennek hatására kedvezően hat az emésztőrendszerre. Nőknél alkalmazzák menstruációs tünetek enyhítésére és kezelésére is, de aktiválja a női hormonokat és enyhíti a klimax tüneteit. A gyermekgyógyászatban görcsoldóteaként ismeretes.
Sült édeskömény
2-3 édesköményt szedjünk cikkekre, majd vágjuk kétujjnyi vastag csíkokra. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, szórjuk meg reszelt parmezánnal, és sütőben, 180 fokon süssük meg.
Az édesköményt használhatjuk külsőleg is.
Lelki eredetű panaszok kezelésére szintén alkalmazzák: segít oldani a magányosság érzését, de a depresszió leküzdésében is támogathat bennünket.
Felhasználása
Ánizsra emlékeztető íze miatt kedvelt alapanyag az ínyenc konyhában. Kiváló salátákba, főzelékekbe, levesekbe, halételek ízesítéséhez, de édességek alapanyagaként is használják. Levelét ánizskapornak is szokták nevezni, kiváló zöldfűszer az ételek ízesítéséhez.
Hűtőben napokig eláll, de csakis egészben tároljuk, így ugyanis sokkal több ideig megőrzi aromáját. Illóolaját a szépségipar is használja, számos kozmetikum és krém összetevőjeként.
Hozzászólások