Gyógylikőr részeként, gyömbérsör formájában, húslevesek, páclevek, sütemények fűszereként mindenki találkozhatott már vele, de érdemes közelebbről is megismerni sokféle, jótékony hatását
Ismerjük meg!
A gyömbér (Zingiber officinale) Indiából és a Dél-Kelet Ázsia trópusairól származik, ma már vadon nemigen fordul elő, viszont elterjedt kultúrnövény, számos országban (például Brazília, Ausztrália, India, Kína, Vietnam, Jamaica területén) termesztik a rendszertani rokonságba tartozó mintegy 85 faj valamelyikét. Évelő növény, a talajban kúszó, gumós, agancsszerűen elágazó gyöktörzsének (rizómájának) osztásával szaporítják. Nádhoz hasonló, méternyi magasra növő, keskeny, lándzsás alakú, fényes, sötétzöld levelei, füzérvirágzatában sárga, bíbor foltos virágai vannak. Neve a „szarv alakú” jelentésű „singabera” szanszkrit szóból származik.
A nagy földrajzi felfedezések idején, a XV-XVI. században ismerték meg Európában is. A hatóanyagokban gazdag gyöktörzséért termesztik, amelyet a virágzás után takarítanak be. Fűszerként ezt a részét használják, tisztítva és szárítva. Van, ahol meghámozva, másutt hámozatlanul aszalják meg. Az előbbi módszerrel készül a bengáliai fehér, utóbbival pedig a barbadosi fekete gyömbér. Íze kissé csípős, kesernyés, aromás.
Miért jó?
Ettek már gyömbéres süteményt egy finoman ízesített marhahúsleves után, kóstolták már az angolok kedvelt gyömbérsörét? Ha csupán sokoldalú fűszerként szerzett volna érdemeket ez a furcsa alakú gyökér, akkor is figyelemreméltónak kellene tartanunk. Azonban a benne lévő illóolajok, hatóanyagok (pl. bizabolén, gingerol és a shogaol) miatt ennél sokkal többet nyújthat, ha értő módon, jól és jókor használják: sokféle betegségben hozhat enyhülést, több kellemetlen testi tünetet hatékonyan csillapíthat, nem is beszélve arról, hogy évszázadok óta hatékony afrodiziákumnak tartják. A benne lévő ásványi anyagok közül kiemelkedik a magas káliumtartalma.
Antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, megfázás, légúti fertőzések idején hozzájárul a kórokozók legyőzéséhez, gyulladáscsökkentő. Azok a kismamák, akik a reggeli rosszullétekkel küzdenek, sőt, a kemoterápia mellékhatásaitól szenvedő daganatos betegek is alkalmazhatják az émelygés, hányinger elmulasztására.
Hogyan fogyasszuk?
Legtöbben fűszernövényként ismerik és használják, levesek, húsok, mártások, sütemények ízesítésére, de önállóan is fogyasztják, például főzve, illetve cukorral kandírozva édességként. Hipermarketekben illetve nagyobb zöldség-gyümölcs szakboltokban nemcsak szárított, hanem friss gyömbért is lehet vásárolni. Ez hűtőben hetekig eláll. Felhasználáskor vékony szeletekre kell vágni, esetleg lereszelni, de úgy, hogy ne vesszen kárba az ilyenkor kicsorduló leve sem.
Tippek-tanácsok
Jó tudni, hogy puhítja a húst, így ha a páclébe reszelünk belőle, omlósabb lesz a sült hússzelet.
Utazáskor, repülőn vagy hajón fellépő rosszullét esetén jó szolgálatot tehet egy kis kandírozott gyömbér, vagy akár egy kis darabka nyers gyömbérgyökér elrágcsálása is.
Érdekességek
A gyömbérgyökeret Konfuciusz is nagyra értékelte, állítólag ő maga is minden nap fogyasztott belőle. Európában először Marco Polo említette meg, majd a középkor évszázadaiban számos gyógyító leírta különböző alkalmazásait. A világ számos pontján, Nepáltól a Karib-tengeri szigetvilágig ismerik és használják, légúti és emésztőszervi megbetegedések, ízületi gyulladások, hasmenés ellen.
Hozzászólások