Ezek az ételek tisztítják az ereket

Mit együnk az artériák falán lerakódott plakkok ellen?

A gránátalma is remek értisztító
A gránátalma is remek értisztító

Ha a vérerek falára belülről plakkok rakódnak le, a vér áramlása akadályokba ütközhet, lelassulhat. Ez pedig akár súlyos betegségekhez, életveszélyes állapotokhoz is vezethet. Mit ehetünk ellene?

A plakk különböző anyagokból áll, ezek mindegyike szükséges ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működjön, azonban ha túl sok kerül ezekből a véráramba, ez a felesleg lerakódhat az erek falán. A plakkokat alkotó anyagok között találhatjuk a zsírt, a koleszterint, a kalciumot, illetve a fibrint, mely a véralvadásban szerepet játszó egyik anyag.

A plakkok kialakulásában nagy szerepe van az egészségtelen életmódnak, a zsírdús ételeknek, a dohányzásnak, az elhízásnak. Szerencsére, vannak olyan élelmiszerek is, melyek rendszeres fogyasztásával megakadályozhatjuk, illetve csökkenthetjük, hogy az artériák falán az érszűkületet okozó plakkok rakódjanak le. Következzen ezek közül néhány!

fokhagymáról régóta tudhatjuk, hogy nagyon jót tesz a szív- és vérrendszer egészségének, gyulladáscsökkentő és antimikrobális hatásai is vannak. Egy német-amerikai tanulmány szerint a fokhagyma rendszeres fogyasztása (naponta 1-3 gerezd elegendő) segíthet megakadályozni a vérerek megkeményedését és a plakkok mennyiségét is csökkenti.

gránátalmában nagy mennyiségben találhatóak olyan antioxidánsok, vitaminok és polifenolok, melyek stimulálják a nitrogén-monoxid termelődését, ez pedig jó hatással van a véráramlásra, illetve az artériák rugalmasságára. A gránátalma rendszeres fogyasztása nemcsak megelőző hatású, de a már kialakult plakkok vastagságát is csökkenti. A gránátalmát fogyaszthatjuk nyersen, salátába keverve, turmixként, de gyümölcsléként is kellemes frissítő. Ez utóbbival legyünk óvatosak, a gránátalmalé ugyanis kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel!

lazac (illetve más olajos halak) nagyon gazdagok egészséges, szívet és ereket védő omega-3 zsírsavakban. Ezek a zsírsavak segítenek a koleszterinszint kiegyensúlyozásában, növelik a „jó” HDL-koleszterin szintjét, csökkentik az erek gyulladását és megakadályozzák a vérrögök kialakulását. Emellett még a vérnyomásunkra is jó hatással vannak. A szakemberek ajánlása szerint hetente legalább két-három alkalommal kellene lazacot vagy más zsírosabb halat fogyasztanunk, de a rendszeresen szedett omega-3 étrend-kiegészítők is igen jótékonyan hathatnak a szervezetünkre.

kurkuma, pontosabban ebben az élénk színű, különleges fűszerben található egyik hatóanyag, a kurkumin igen erős gyulladásgátló, ennek köszönhetően a kurkuma rendszeres fogyasztása jelentős mértékben csökkentheti az erek megkeményedését. Egy 2009-es francia tanulmány szerzői szerint a kurkuma akár 26 százalékkal is csökkentheti a vérerek falán lerakódott plakkok mennyiségét.

Nagyon egészséges az avokádó: nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, de a „jó” HDL-koleszterin szintjét is növeli, magas E-vitamin- és káliumtartalmának köszönhetően a segítségével sikeresn küzdetünk a magas vérnyomás ellen, és a koleszterin oxidációját is megakadályozza. Naponta akár egy egész avokádót is megehetünk, akár salátában, akár szendvicsfeltétként vagy krémként.

Egy 2011-es amerikai tanulmány szerint a görögdinnyében található vegyületek csökkentik a plakkok kialakulását, az L-citrullin nevű aminosav pedig csökkenti a vérnyomást és segít kitágítani, illetve rugalmasan tartani a vérereket. A görögdinnye rendszeres fogyasztása csökkenti a hasi zsírpárnák kialakulásának esélyét, így a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját is.

A kakukkfű több mint egyszerű fűszernövény

A kakukkfű ezért egészséges

5000 éve bevált tippek a kánikula enyhítésére