A csalán egyike a méltatlanul mellőzött gyógynövényeinknek, holott minden része – gyökere, szára, levele és virága is gyógyhatású. Milyen ételeket készíthetünk belőle?
Csalántea
2,5 dl forró vízbe tegyünk egy teáskanálnyi csalánt, 4 percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük. Javíthatjuk ízét édesköménnyel. 3-4 hetes teakúra a körömgombásodás és ekcéma ellen is javasolt. Alkalmazható fejfájás, migrén és allergia esetén is. Reggel éhgyomorra 1, napközben 1-2 csészényi tea fogyasztása javasolt.
Tinktúra csalánból
A kiszedett gyökeret alaposan megmossuk, megtisztítás után aprítjuk, üvegbe tesszük és ráöntünk 40 százalékos alkoholt, majd két hétig melegen tároljuk.
Csalános hajöblítő korpásodás ellen
Ahány maréknyi csalánt használunk, annyi liter vízben forrásig melegítjük azt, majd néhány perces állás után leszűrjük és kész az öblítő. Arctisztító forrázat csalánlevél és diófalevél azonos arányú mennyiségéből készíthető.
Csalánleves
50 dkg cérnavékonyra metélt csalánlevelet 2 liter zöldség lében megforralunk, belekeverünk 25 dkg lereszelt tofut, fél kávéskanál sót, csipetnyi őrölt zöldborsót, egy gerezd fokhagymát, 3 dl tejfölt és tovább forraljuk. A hűlőfélben lévő ételt metélőhagymával díszítjük.
Csalánfőzelék
Egy kilogramm csalánlevelet cérnavékonyságúra metélünk, és 2 liter forrásban lévő zöldség lében megfőzzük. Egy fej gerezdjeire szedett, zúzott fokhagymával ízesítjük. 0,5 dl vízben elkevert 8 evőkanál zabkorpával behabarjuk. Ha valakit zavar a szálas csalánlevél, akkor turmixolhatja, és ezután habarja. Tálalhatjuk bundás kenyérrel, krumplipürével, vagy burgonyakrokettel.
Csalánpuding
Hasonlóan készül, mint a főzelék, csak a fokhagyma mennyiségét duplázzuk meg. Turmixolás után zabkorpa helyett burgonyakeményítővel habarjuk. A tíz evőkanál keményítőt hideg vízben elkeverjük, és utána adjuk a forró főzelékhez. Amikor sűrűsödni kezd, tortaformába öntjük, amit előzőleg kiolajoztunk. Amikor kihűlt, kerek tálcára borítjuk és felszeletelünk belőle annyit, amennyit azonnal elfogyasztunk, mert hamar kiszárad. A pudingot díszíthetjük retekkarikákkal, koktélparadicsommal.
Csalánfasírt
A megfőzött, és leszűrt csalánlevelet összekeverjük gabonapehellyel, aminek a mennyisége legyen a csalán kétszerese. Adjunk hozzá 100 g zsemlemorzsát, ugyanennyi lenmagpelyhet, vagy kenderlisztet, 2 db felaprított vöröshagymát, két fej gerezdjeire bontott és zúzott fokhagymát, 100 g burgonyapelyhet, 100 g burgonyakeményítőt. Az egészet gyúrjuk össze, ha túl száraz, tegyünk hozzá csalánlét, ha lágy, akkor gabonapelyhet. 30 perc pihentetés után egyenletes golyókat formálunk belőle, amit olajban kisütünk. Óvatosan sózzuk! Burgonyapürével tálaljuk, adjunk hozzá salátát.