Tovább élhetünk a kamillateától?

A férfiaknál nem ezt látták

cup of chamomile tea with chamomile flowers

A kamillatea hatása miatt hosszabb ideig élhetnek a nők, állítja egy amerikai kutatás.

A The Gerontologist szaklapban megjelent kutatás azt állítja: a kamilla fogyasztása 29%-kal csökkenti a korai halál lehetőségét (bármely betegséggel kapcsolatban), ez viszont csak a nőkre igaz, a férfiak valamilyen okból kifolyólag nem részesülnek ebben az előnyben, a kutatók még nem tudják megmondani, miért – írja a Daily Mail.
A The University of Texas kutatói hét évig figyelték a világ egyik legrégibb és legjobban elterjedt (és egyben legjobban is dokumentált) gyógynövényének hatását közel 1700 emberen (férfiakon és nőkön egyaránt) öt délnyugat-amerikai államban: a megfigyeltek 14%-a fogyasztott kamillateát rendszeresen.

Az adatok egyértelműen ahhoz a végkövetkeztéshez vezettek, hogy a kamillatea rendszeres fogyasztása 29%-kal csökkenti a korai halál esélyét minden betegséggel kapcsolatban. Mindezen viszony még akkor is fennállt, amikor a kutatók a demográfiai különbségekkel, meglévő betegségekkel, valamint életviteli feltételekkel is kalkuláltak. Meglepő módon azonban a férfiaknál ez az egészségvédő hatás nem érvényesült.

A kísérletben résztvevő Dr. Bret Howrey professzorhelyettes hozzátette: nem képesek még megmagyarázni a nemek között fellépő különbséget – az biztos csak, hogy a nők általánosságban több kamillateát isznak a férfiaknál. Első körben csak olyan magyarázatra képesek gondolni, hogy a délkeleti államokban még mindig tartják magukat a tradicionális nemi szerepek, a nők jobban figyelnek a háztartásra és a család egészségére és emiatt a gyógynövényeket is sokkal gyakrabban használják.

A kamilla egészségjavító hatása természetesen nem számít újdonságnak: az elmúlt évek kutatásai szerint magas vércukor, felkavarodott gyomor vagy idegesség kezelésére tökéletes, de a cukorbetegség egyes komplikációt is lehet vele kezelni: egyúttal csökkenti a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású is egyben.

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

A fahéj nagyszerű hatásai

Homoktövis: elixír kívül-belül