A bazsalikom népszerűségének egyik fő oka aromás, édeskés, némiképp a szegfűszegre emlékeztető illata és íze. Egy jó olaszos fogás szinte elképzelhetetlen egy-két bazsalikomlevél nélkül.
A növény cseranyagai és illóolajai csökkentik a felfúvódást, enyhítik a gyomorrontás panaszait. Idegerősítő, étvágyjavító, szélhajtó, köhögés, illetve vizelethajtó hatása is van, bár ritkán alkalmazzák erre a célra. A bazsalikom csökkenti a magas vérnyomást, illetve a stresszes állapot kialakulásának esélyét is. A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására is alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre is alkalmazzák.
- A bazsalikom szó a baszileosz azaz király szóból ered.
- A növény eredetileg Indiából származik, az első európai írásos említés az 1100-as évekből való.
- A bazsalikom az ajakosok (vagy más néven árvacsalánfélék) családjába tartozik sok más fűszernövényhez hasonlóan, mint például a menta, kakukkfű vagy a zsálya.
- Ugyan nálunk a bazsalikom lágyszárú, egynyáriként viselkedő növény, melegebb éghajlatú országokban több éven keresztül is díszeleg. Szára valamelyest elfásodik, megjelenése pedig bokorszerű lesz.
- A 1000 darab bazsalikommag mindössze 1 gramm.
- A vízgőzdesztillációs lepárlással friss növényből előállított illóolaját nemcsak az élelmiszeriparban, de az illatszergyártásban és gyógyászatban is felhasználják.
- A bazsalikom illóolajának egyik jellegzetes összetevője az eugenol, amely a szegfűszeg illóolajának fő komponense.
- A friss bazsalikom az illóolajon kívül tartalmaz még jelentős mennyiségű K, A és C vitamint is.