Az avokádó egy olyan univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, és vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns.
Ismerjük meg az avokádót!
Az avokadót (Persea americana) spanyol hódítók a XVI. században hozták be Mexikóból Európába. A babérfélék családjába tartozik, trópusi fán termő gyümölcs. Színe zöldes fekete, alakja körteformájú, héja fajtától függően sima vagy ráncolt.
Az avokádófa gyümölcsét fogyasztjuk, melynek íze semleges. Magjából hidegen sajtolt olajat nyernek
Miért jó az avokádó?
A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére. Az avokádó olaj táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére.
Szívbarát gyümölcs
Ennek oka a gyümölcs magas kálium tartalma, amely pozitívan hat a vérkeringési zavarokra.
A nőknek különösen ajánlott az avokádó felvétele az étrendbe, mivel az anyagcsere folyamatokhoz és vérképzéshez szükséges folsav nagy számban van benne. Az ezzel kapcsolatos kutatások eredményei szerint, ez 30-50 %-kal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását.
Védőpajzs az immunrendszernek
Az eddig felsoroltak mellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az avokádó kiváló forrása az olyan egyszeresen telített zsírsavaknak, mint az olajsav. Az olajsav hatását vizsgáló kutatások pedig szintén fontos eredményeket hoztak.
Többek között a mellrák megelőzésében játszik fontos szerepet, ami miatt kifejezetten ajánlott az olajsav tartalmú ételek fogyasztása, melyek közül az avokádó a lista elején van.
Férfiaknak is ajánlott
A rákos megbetegedések között a férfiakat érintő prosztataráknál szintén kedvező adatokat tettek közzé a kutatók. Az eddigi vizsgálatok alapján elmondható, hogy az avokádó kivonat csökkenti a rákos sejtek növekedését. Egyelőre nem tudják megmondani, pontosan mi váltja ki a pozitív hatást, de elsősorban a magas antioxidáns tartalomra gyanakodnak.
Értékes alkotóelemek
Az avokádóban tehát nagy mennyiségben fordul elő antioxidáns. Ezek között elsőként a karotinoidokat kell megemlíteni, melyek az emésztés megfelelő működésében is fokozottan vesznek részt. Mivel a karotinoidok zsírban oldódnak, ezért gyorsabban jutnak be a véráramba, így könnyebben fejtik ki egészségügyi hatásukat is.
Ugyancsak ezért érdemes figyelembe venni, hogy E-vitaminból sem szenved hiányt az avokádó, melynek szintén számos előnyét élvezhetik a gyümölcs fogyasztói.
A csodás hármas
Összegezve tehát elmondható, hogy a gyümölcs fogyasztásának számtalan pozitívuma elsősorban a magas kálium, olajsav, és antioxidáns tartalomnak köszönhető. Ezek további alkotóelemekre, összetevőkre és fajtákra bonthatóak, melyek mind hatékonyan vesznek részt a betegségek leküzdésében és az erős immunrendszer felépítésében.
Hogyan fogyasszuk?
Az avokádót zöldség-gyümölcs boltokban vásárolhatunk meg. Az éretlen gyümölcs kőkemény, az érettet viszont vajként lehet kenni, ezért érdemes vásárláskor kicsit megtapogatni. Ha kemény gyümölcsöt veszünk, az szoba hőmérsékleten 2-3 nap alatt megérik, megpuhul. Hűtőszekrénybe nem érdemes betenni, s ha felvágjuk viszonylag hamar megbarnul.
Az avokádót általában nyersen fogyasztják. Pirítós kenyérre, kevés citromlével, fokhagymával és sóval kiváló eledel, de salátaként is közkedvelt táplálék. Másik közkedvelt eledel a tonhalas avokádó. A mexikóiak mártást is készítenek belőle.
Hozzászólások