A tárkony a hagyományos magyar konyha egyik kedvelt fűszernövénye volt, azonban sokan elfelejtették, milyen változatosan fel lehet használni és milyen kellemes aromát ad az ételeinknek. Ráadásul az egészségünkre is nagyon jó hatással van, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani.
Ismerjük meg a tárkonyt!
A tárkonyban található vegyületek nyugtató hatásukról is ismertek, ezért a tárkonyos ételek vagy a tárkonyból készült tea a stressz elleni küzdelemben is a segítségünkre lehetnek. Akkor is érdemes tárkonyteát inni, ha az állandó feszültség és aggodalmaskodás miatt már aludni sem tudunk.
A tárkonytea készítéséhez forrázzunk le két deci vízzel egy evőkanál szárított tárkonyt, fedjük le, majd tíz percig hagyjuk állni. Szűrjük le, és mézzel édesítve kortyolgassuk el naponta két alkalommal. A tárkonytea azoknak is megfelelő lehet, akik a koffeintartalmú italokat nem bírják.
A friss tárkonylevél (melyet mi magunk is megtermelhetünk a fűszerkertünkben vagy akár a balkonon) a fog- és ínybetegségek nagyszerű ellenszere. A tárkonyban ugyanis megtalálható egy eugenol nevű vegyület, mely zsibbasztó és fájdalomcsillapító hatású. Az alaposan megmosott leveleket egyszerűen rágcsáljuk el! Különösen előnyös ez akkor, ha fáj a fogunk vagy az ínyünk, esetleg a bedagadt, sérült így okoz kellemetlenségeket
Hozzászólások