A lent évezredek óta használjuk: szép kék virágja a kerteket díszíti, rostjaiból textil készül, magjából olajat préselünk, de ez utóbbit önmagában is érdemes fogyasztani. Elmondjuk, miért.
A lenmag hatóanyagai:
Vitaminokban (A, B, C, D és E) gazdag, és ásványianyag-tartalma is jelentős: kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, alybdenum és króm is van benne. 100 gramm lenmag kalóriatartalma 450, 28 gramm rostot, 41 gramm zsírt és 20 gramm fehérjét tartalmaz.
A lenmag bőségesen tartalmaz természetes olajokat, ráadásul olyan omega-3 zsírsavakat, melyekről számos kutatás bizonyította, hogy az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, és jótékony hatással van a szívünk, az agyunk, a bőrünk állapotára.
A lenmag gyógyhatása
A népi gyógyászat különböző formákban tetőtől talpig szinte minden szervünkre jó hatásúnak tartja az agyműködés serkentésétől kezdve a légutak gyulladásos betegségeinek, köztük a hörghurutnak az enyhítésén át az emésztőrendszer számos problémája mellett a legkülönbözőbb bőrpanaszokig, ízületi megbetegedésekig.
A lenmag fogyasztása
Fogyasztható teaként: két evőkanálnyi összezúzott lenmagot áztassunk egy bögre vízbe, ahol egy félóra alatt megduzzad. Leszűrve, melegítve kortyoljuk el. Egészben is fogyasztható,ilyenkor arra kell vigyázni, hogy bőséges – legalább tízszeres mennyiségű – folyadékkal nyeljük le. Borogatáshoz néhány evőkanálnyi lenmagot összetörve tesznek gézanyagból készített zacskókba, és ezt leforrázva, már nem forrón helyezik a gyulladt bőrfelületre.
A lenmag hasznos tápanyagainak egy része nem tud hasznosulni a szervezetben, mert a maghéj felületén található nyálkaanyag nem emészthető. Ezért fogyasztás előtt kicsit törjük össze a magokat.
Hozzászólások