A fajtamézek (akác, hárs, repce stb.) nemcsak hatásukban és ízükben, de külalakjukban is markánsan különböznek egymástól, így az alábbi néhány tipp segítségével még vásárlás előtt könnyedén meggyőződhetünk róla, hogy az üveg valóban a címkén jelzett mézfajtát tartalmazza-e.
A kevert vagy hamis fajtamézet mindinkább arról lehet felismerni, hogy a színe teljesen halvány, íze jellegtelen, az ára pedig gyanúsan olcsó. Igen gyakran az is előfordul a hamis mézek esetében, hogy fogyasztásuk után kellemetlen utóízt hagynak a szájban. A folyékony állag és a kristályosodás nem döntő tényező: vannak mézek, amelyek igen hamar kristályosodnak, míg vannak olyanok, amelyek akár éveken át is tökéletesen meg tudják őrizni a folyékony állagukat. Nézzük, melyikre, milyen állag jellemző!
Akácméz: ha a címkén a legkedveltebb hazai mézfajta nevét látjuk, nagyon könnyű dolgunk van – az akácméz mindig nagyon világos, csaknem színtelen, vagy enyhén aranyló színű. Az egyik legnehezebben kristályosodó mézfajta, szobahőmérsékleten akár évekig áttetsző marad, ezért ha kristályosodásnak indult „akácmézet” kínálnak megvételre, az vagy nagyon régi, vagy nem – illetve csak részben – akácméz – tudtuk meg a Mézmester.hu szakértőitől.
Repceméz: a valódi repceméz rendkívül gyorsan, akár napok alatt kristályosodik, ezért folyékony formában ritkán találkozhatunk vele. Szilárd állapotban krémesen fehér, vagy világossárga színű, folyékonyan középsárga árnyalatú. A „krémesség” az állagára is jellemző: mivel nagyon apró, finom szemcsékkel kristályosodik, a nem teljesen szilárd halmazállapotú repzeméz üvegét elfordítva finoman érdes felületet kell látnunk a felszínen.
Napraforgóméz: a valódi napraforgóméz kristályai a repcemézzel ellentétben durvábbak, nagyobb szemcséjűek, ám mivel a repcénél jóval lassabban kristályosodó mézfajtáról beszélünk, ezt a tulajdonságát nem mindig használhatjuk beazonosításra. Van azonban egy jellemzője, amely viszonylag hamar megmutatja „valódiságát”: a napraforgóméz a fajtamézek között egyedülálló módon két fázisban kristályosodik, és már néhány hét tárolás után elkezdődik a sötétbarna árnyalatú felső folyékony rész, és az alsó, világos színű kristályos rész szétválása.
Hozzászólások