A köménymag a hagyományos magyar konyha egyik legjellegzetesebb fűszernövénye, de emellett Észak-Afrikában, és a Távol-Keleten is sokat használják. Nemcsak jellegzetes íze miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert rendkívül jó hatással van a szervezetre.
A köményben található vas a vérszegénység kezelésében is segíthet. A vas szükséges ahhoz, hogy a szervezetünk hemoglobint állítson elő – ez az anyag szállítja az oxigént a sejtekhez.
A köménymagnak a testsúlyra is jótékony hatásai vannak, különösen, ha szeretnénk néhány felesleges kilótól megszabadulni. A köményben található vegyületek csökkentik a vér koleszterin- és triglicerid-szintjét, „felpörgetik” az anyagcserét, és azt is megakadályozzák, hogy sóvárogjunk bizonyos ételek után. Hatékony fogyasztó és emésztésjavító uzsonnához keverjünk egy teáskanál őrölt köményt egy pohár natúr joghurtba, majd együk meg (akár saláták mellé).
Az ősi ayurveda tudománya szerint a köménymagnak a cukorbetegségre is rendkívül jó hatása van: a szakemberek szerint (és ezt több tudományos kutatás is alátámasztotta) a kömény rendszeres fogyasztása normalizálja a vércukorszintet. Pirítsunk meg (zsiradék nélkül) serpenyőben 8 teáskanál köménymagot, őröljük meg, majd fél teáskanálnyit keverjünk el egy pohár vízben és igyuk meg. Naponta kétszer fogyasszuk.
A kömény az agyműködést és a memóriát is serkenti, emellett a benne található vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és gyulladáscsökkentő anyagok hatékonyan küzdenek az öregedéssel együtt járó degeneráció ellen, és nagyszerűen fokozzák a vérkeringést. Ráadásul egy olyan vegyületet is tartalmaz, amely segíti, hogy könnyebben elaludjunk és kipihentebben ébredjünk.