A hárs vagy hársfa nemzetség a mályvafélék családján belül a hársfaformák alcsaládba tartozik. A Kárpát-medencében három hársfafaj is megtalálható:
- a nagylevelű hárs főleg az északi erdőkben, valamint a szurdokvölgyekben nő
- a kislevelű hárssal és
- az ezüst hárssal pedig általában városokban találkozhatunk.
A nálunk honos három fajtából a kislevelű, valamint a nagylevelű hársnak van gyógyászati jelentősége. Ezek virágai igen gazdagok hasznos vegyületekben .
Hogyan szedjük?
A hársfák júniusban kezdik virágzásukat, először a nagylevelű, majd a kislevelű hárs borul virágba, a szedést pedig érdemes a teljes virágzás előtti időszakra időzíteni. A túlnyílt virágok száradás közben könnyen széthullhatnak. A legegyszerűbb, ha az ágvégeket vágjuk le, és ezekről szedegetjük le később a virágzatot. Arra azonban ügyeljünk, hogy a fában ne tegyünk kárt!
Mire jó a hársfavirág?
A hársfavirág nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat(tilirozidot, kvercetin és kempferol glikozidokat) és illóolajat (geraniolt, linaloolt, eugenolt). A benne lévő flavonoidok antibakteriális hatásúak, a virág kiválóan alkalmas a meghűléses betegségek kezelésére: köhögéscsillapítóként, izzasztóként, görcsoldóként, köptetőként, nyákoldóként funkcionál, és enyhíti a hörghurutos panaszokat.
A népi gyógyászatban vértisztító és idegerősítő hatása miatt alkalmazták, de a vizelethajó és a gyomorerősítő teáknak is egyik fontos összetevője volt.
A hársfavirágból tea és fürdővízbe önthető főzet is készíthető. Utóbbit bőr- és hajápolásra szokták használni.
Hársfavirág tea
A leszedett virágokat kiterítve, árnyékos helyen kell megszárítani, majd vászon- vagy papírzacskóban tárolni, míg fel nem használjuk. Tea készítéséhez 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot forrázzunk le 2 deciliter forró vízzel. Hagyjuk körülbelül 10 percig hűlni, majd szűrjük le. Izzasztás céljából forrón igyuk, ágyban fekve, betakarózva. Görcsoldásra, emésztésjavításra étkezés után igyunk egy csészével.