Miért tilos a húsokat a hűtő felső polcára tenni?

Egyáltalán nem mindegy, hogy a hűtőszekrény melyik részében tároljuk az élelmiszereket. Ha szeretnénk, hogy sokáig frissek maradjanak, akkor céltudatosan kell elhelyezni őket fajták szerint.

A legtöbben vásárlás után csak gyorsan bedobálják az ételeket a hűtőszekrénybe. Pedig ilyenkor is érdemes figyelni, hiszen sokkal tovább frissek és ehetőek maradhatnak az ételek, ha egy kicsit odafigyelünk. Azért kell résen lenni, mert a hőmérséklet nem egyforma a hűtő különböző pontjain.

A felső polcok általában valamivel melegebbek, mint a lejjebb lévők. Ezért az úgynevezett magasabb kockázatú élelmiszereket, mint a tej és a húsok nem tanácsos a felső polcokon tárolni. Mert ha a lenti polcokon tároljuk ezeket az élelmiszereket, akkor kisebb a kockázta annak, hogy elszaporodnak bennünk a baktériumok, amelyek akár ártalmasak is lehetnek. Éppen ezért érdemes a lenti polcra tenni még a tojást is.

A gyümölcslé, a ketchup és a majonéz, amelyek tartalmazhatnak egy kis természetes tartósítószert mehetnek az ajtóban lévő polcokra, ahol picit melegebb van. A sajtot, a vajat és a különböző joghurtokat tehetjük a felső polcokra. A (szeletelt) kenyeret a hűtő helyett érdemes lehet a fagyasztóba tenni, hiszen ott nem lesz penészes, ellenben a kenyérpirítóban gyorsan felmelegíthető.

A legalsó dobozokba pedig tehetjük a zöldségeket és a gyümölcsöket – de legyenek jól elkülönítve. Számos gyümölcs ugyanis kibocsát magából egy bizonyos gázt (etilént) érés közben, ami miatt hamarabb tönkremehetnek a zöldségek is.

 

Milyen gyakran kell lepedőt mosni?

Ki gondolta volna, hogy a kávéfőzés hozzájárul a penészedéshez?

Betegség egyenesen a kávéfőzőből