A görögdinnye (Citrullus lanatus) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít.
A dinnyék (a téli dinnyéket kivéve), nem képesek utóérésre, a korán leszedettek ízetlenek maradnak, a kési szedések túlérnek. A megfelelő érettség jelei a következők:
Kopogtatás – Mély, kongó hangot keress, ha üres vagy túl teli a hang, nem jó ízű a dinnye.
Mekkora a hasa? – Keresd meg a dinnye hasát. Az alján, ahol a földön pihent, egy sárga foltot keress. Minél nagyobb a folt, annál érettebb.
A terméshez legközelebb eső kacs elszáradt.
Súly– A jól érett görögdinnye nehezebb, az éretlennél. Ha egyforma nagyok, a nehezebbet válaszd. Mert az lédúsabb.
A csíkos dinnyéknél figyeld meg a mintázatot. Háromféle színből áll össze a csíkos dinnye mintázata: sötétzöld, világoszöld és sárga. Minél kevesebb a zöld, annál érettebb a dinnye.
Hozzászólások