Szívünk, ízületeink és májunk védelme mellett még bizonyos rákfajták kialakulását is segít megelőzni a rendszeres kávéfogyasztás.
Az elmúlt évtizedek megannyi kutatásával a hátunk mögött ma már elég magabiztosan állíthatjuk, hogy a rendszeres kávéfogyasztás jót tesz az egészségünknek. Mielőtt azonban rátérnénk, hogy mely betegségek megelőzésében segíthet a kávéscsésze vissza-visszatérő emelgetése (rendszeres fogyasztás alatt napi 3-4 csészét, avagy maximum 400 milligramm koffein elfogyasztását értjük), hangsúlyozzuk ki, hogy terhes nők, valamint alvászavaros, diabéteszes, Parkinson-kóros és vérnyomásproblémákkal küzdő emberek (akár férfiak, akár nők) feltétlenül egyeztessenek a kezelőorvosukkal, mielőtt intenzív kávézásba kezdenének. És persze ha lehet, senki se pakolja tele a kávéját krémmel és cukorral!
A kávé csökkenti a májrák kockázatát
Több tanulmány is nagyjából 40 százalékos csökkenést mutat a májrák kialakulásának esélyében már napi két csésze kávé elfogyasztása esetén is. Mindemellett friss tanulmányok rámutatnak, hogy a máj egyéb problémái is nagyobb eséllyel kerülnek el bennünket, ha kávéfogyasztók vagyunk.
A kávé csökkenti a stroke esélyét
Egy 50 évet és 11 tanulmányt áttekintő kutatás semmilyen káros kapcsolatot nem talált a kávéfogyasztás és a stroke kialakulásának esélye között, sőt: a mérsékelt, napi két-háromcsészés kávéfogyasztás finoman csökkentette is a stroke kockázatát.
A kávé véd a prosztatarák ellen
Ami a prosztatarákot illeti, egy 2011-es tanulmány egyértelmű kapcsolatot talált a kávéfogyasztás és a prosztatarák kialakulásának alacsonyabb esélye között. Ebben az esetben egyébként elsősorban nem a koffein hatása számít (mint amúgy a kávé és a betegségmegelőzés kapcsolatában a legtöbbször), hanem az ital egyéb összetevői, főleg a fenolsavak és az antioxidánsok – vagyis a prosztatarák megelőzésében azok is jó úton járnak, akik koffeinmentes kávét fogyasztanak.
A kávé segít csökkenteni az ízületi fájdalmakat
Különös tekintettel a csuklók, a kéz, a hát és a nyak fájdalmaira. Az erre vonatkozó kísérlet szereplői tradicionális irodai ülőmunkákat végeztek, és a kávéfogyasztók jóval kevésbé panaszkodtak fájdalmakra.
A kávé segít megelőzni a bőrrákot
Természetesen nem állíthatjuk, hogy a bőr alapos védelmét a napfénytől kiválthatjuk a kávéfogyasztással, de egy közelmúltbéli bostoni tanulmány szerint a kávéfogyasztóknak kisebb az esélye a bazálsejtes karcinóma kialakulására, amely a leggyakoribb bőrrák-típus.
A kávé akadályozza a mellrák kialakulását
Egy japán tanulmány eredménye mutatott rá erre, amelyet egy svéd vizsgálat árnyalt tovább: ez utóbbi szerint a legtöbbet a változókoron már túlesett nők profitálhatnak ezen a téren a kávéfogyasztásból. Ehhez viszont a tanulmány szerint viszonylag magas kávébevitel, napi nagyjából 5 csésze elfogyasztása szükséges.
A kávé véd az Alzheimer-kór ellen
Egy idős emberek (65 és 88 év közöttiek) körében végzett felmérés eredménye szerint azok mutatták kevesebb jelét a demenciának, és azokat érintette kevésbé a korai Alzheimer-kór, akik több kávét fogyasztottak. Napi három csészényi már elengedő hozzá a kutatók szerint.
A kávé segít tovább élni
Egy több mint egymillió ember adatait kielemző tanulmány szerint a kávéfogyasztók általános mortalitási kockázata alacsonyabb, így ők potenciálisan hosszabb életet élhetnek. A jelenség magyarázata alighanem szintúgy abban keresendő, hogy a kávéban antioxidánsok is találhatóak, amelyek nagyon hasznosak a sejtjeink számára.
Hozzászólások