Egy nemrég összeállított étrend hatékonyan védheti a szervezetünket az Alzheimer-kórral szemben, és azok esetében is jelentős mértékben csökkentheti a betegség kialakulásának rizikóját, akik nem tartják be szigorúan az előírásokat.
A MIND-diéta 15 összetevőből áll: 10 olyan ételcsoportból, melyek jót tesznek az agynak, és öt olyanból, melyeket jobb elkerülni. Az egészséges ételek között találjuk a zöld leveles zöldségeket, a zöldségféléket, az olajos magvakat, a bogyós gyümölcsöket, a hüvelyeseket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a halakat, a szárnyasokat, az olívaolajat és a bort. A nem ajánlott ételek pedig a vörös húsok, a vaj és a margarin, a sajt, a péksütemények és édességek, valamint az olajban sült ételek.
A szakemberek szerint a diéta minimum 35 százalékkal csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának rizikóját. 923, 58 és 98 év közötti chicagói férfi és nő étrendjét elemezték, akik egy nagyszabású, az öregedéssel és kognitív egészséggel foglalkozó felmérésben vettek részt. 2004 és 2013 közötti időszakból gyűjtöttek adatokat, és pontozták, hogy a résztvevők étrendje mennyire közelítette meg a MIND, a DASH vagy a mediterrán diétát.
Úgy találták, hogy minél közelebb volt valaki étrendje ezekhez az egészséges diétákhoz, annál kisebb volt nála az Alzheimer-kór kialakulásának esélye. A mediterrán diétát és a MIND diétát követőknél a kockázat 54, illetve 53 százalékkal volt alacsonyabb, míg a DASH diétánál ez az arány 39 százalék volt.