Számos helyen olvashatjuk, hogy a kávé, a tojás, a kókuszolaj mennyire egészségtelen, de most tiszta vizet öntünk a pohárba.
Burgonya. Az egy dolog, hogy a keményítővel teli étel átalakul glukózzá és alaposan megemeli vércukrunkat, de ugyanakkor számos más tápanyagot is tartalmaz: egy közepes méretű burgonya fedezi napi C-vitamin szükségletünk felét, B6-szükségletünk 30 százalékát és kálium-szükségletünk egynegyedét. Ezen kívül még kalcium, magnézium, foszfor,cink és B-vitaminok is találhatóak benne. A frissebb krumplinak ráadásul alacsonyabb a glikémiás indexe is, mint a kevésbé frisseknek.
Tojás. Ideje megszeretnünk a tojást. A proteinben és hasznos zsírokban gazdag tojás ugyanis hosszú időre lakat jól minket: ideje a reggeli müzlit omlettre cserélni, mert így több energiát nyerünk.
Mogyoróvaj. A mogyoróvaj tele van fehérjékkel, magnéziummal, káliummal, E-vitaminnal, antioxidánsokkal és rostokkal. Ugyanakkor érdemes okosan választanunk, ugyanis számos márka kapható, ezek közül pedig sokban található cukor és számos más nem túl egészséges hozzávaló.
Babkonzerv. A babkonzervnek jelentősen nagyobb nátrium-tartalma lehet a benne található folyadék miatt, úgyhogy erre érdemes figyelni: viszont gyomrunkat remek állapotban tarthatjuk a babbal annak magas fehérje- és rosttartalma miatt.
Popcorn. Nem, nem a cukrozott és feldolgozott popcornról beszélünk, hanem a tetszés szerint ízesíthető, nem zacskóban kipattogtatott változatról, amelynek nagyon alacsony a kalóriatartalma.
Zsíros tej. A kilencvenes évek óta sulykolják belénk, hogy a sovány tej egészséges, ennek következtében egyre többen cserélték le a zsírokat szénhidrátokra, és híztak el. A zsíros tej nem egészségtelen és sokkal több tápanyag található benne, mint a sovány változatban. Könnyen eltelít, így elveszi étvágyunkat is.
Joghurt. A joghurt legnagyobb problémája az adalékanyag, a színezék és ízesítés: ideje lecserélni a sovány és cukros változatokat zsírosabb, természetes vagy görög joghurtokra. Ha nem bírjuk ki ízesítés nélkül, vágjunk bele gyümölcsöket vagy keverjük össze
befőttel.Só. A sófogyasztás egészségtelen mértékét a feldolgozott ételeknek köszönhetjük, úgyhogy kezdjünk csak rászokni arra, hogy otthon főzünk és garantáltan kevesebb sóra lesz szükségünk. Érdemes kipróbálni esetleg a himalájai kristálysót, amiben 84-féle ásványi anyag található (csak az összehasonlítás kedvéért: az asztali sóban csak négyféle van).
Kókuszolaj. Könnyedén emészthető zsírsavakat tartalmaz, amelyek szervezetünkben zsírégető ketonokká alakulnak; emellett pedig immunrendszerünket is serkenti. Ráadásul nem is lesz kókuszízű tőle az étel, ettől sem kell tartanunk.
Hozzászólások