Mire jó a meridián torna?

Napi pár perc az egészségért

A természetgyógyászat, alternatív gyógymódok iránt érdeklődöknek biztosan ismerősen cseng Dr. Eőry Ajándok orvos-természetgyógyász neve.

Ma volt szerencsém egy előadásán részt venni, amelyben a meridiánokról és az akupunktúrás pontok fontosságáról volt szó, valamint érdekes különbségekre hívta fel a doktor úr a figyelmet a nyugati, és a hagyományos kínai orvoslás között (én az utóbbi híve vagyok…). Biztosan nem véletlen, hogy éppen ma rendezték meg az előadást, ugyanis délelőtt az „iskolapadban” ülve pont a merdiánokról és az öt elemről tanultunk. 🙂 A terület nem ismeretlen előttem, hiszen tanultam már erről korábban is – még a kineziológia képzésen, – használom is a munkám során, de azért nem volt minden teljesen egyértelmű – eddig. Ma délelőtt már a természetgyógyász képzésen minden a helyére került, megvilágosodott, és ráadásként délután Eőry doktor megtanította a meridián tornát (Prof. dr. Zhu Zong Xiang dolgozta ki még a hetvenes években), ill. levetített egy videót, amelyen egyértelműen bebizonyították, hogy a meridiánok léteznek!

A meridián torna a 3-1-2 elvére épül, azaz a „3” ez esetben azt jelenti, hogy három meridián pontot kell stimulálni, ezeknek a különlegessége abban van, hogy velük az egész testre lehet hatni. Az akupunktúrás pontokat nagyon egyszerűen megkereshetjük:

Az „1” azt jelenti, hogy alkalmanként hasi légzést végzünk, kb. 4-5 percig. A mellkas ne mozogjon, a hasfal viszont minél jobban feszüljön, hiszen annál hatékonyabb a gyakorlat. Az összes fő meridián (Vese, Gyomor, Lép, Máj) a hasunkon keresztül húzódik, és a hasi légzéssel energetikailag aktivizálódik.

A „2”-es pont egy egyszerű, teletalpon (!) végzett guggolás és felállás kombinációs gyakorlata. Nyitott tenyerünket magunk előtt tartva szintén 4-5 percen keresztül, legalább 30 guggolást végezzünk. Leguggolásnál karunkat magunk elé tartva, tenyerünket fordítsuk lefelé, felállásnál felfelé.

És hogy milyen betegségekre jók (a megelőzés mellett!) az alábbi gyakorlatok?
Magas vérnyomás, koszorúér betegség, asztma, gyomorbántalmak, cukorbetegség, csont- és ízületi betegségek.
Eőry doktor szerint, aki naponta kétszer elvégzi a fenti feladatokat, akár 100 évig is egészségesen élhet. 🙂

Bevezetés a kínai orvoslás alapjaiba

A több ezer éves kínai orvoslás alapjait a „Sárga császár”, valódi nevén Huang-Ti állította össze. Ennek része a gyógyfüvekkel, masszázzsal, akupresszúrával való gyógyítás – ez az egyik legrégebbi munka, ami írásos formában fennmaradt. Dr. Eőry Ajándok hozzátette: a császárt nem azért nevezték „Sárga császár”-nak mert kínai volt, hanem azért, mert a sárga szín a tudás jele, akit sárga színnel illetnek, az az ősi tudás birtokosa.

4

Meridian-csatornák

A kínai orvoslás alapfogalma: a meridián. Ennek ábrázolása a kínai kultúrában már ezer éve egy bronzszobron is megjelent. A hagyományos kínai elképzelés szerint a csí, azaz az életenergia a meridiánnak nevezett energiacsatornákban áramlik. Ezek (szám szerint tizenkettő) a bőr és a bőr alatti izmok alatt futnak, ebben áramlik az energiánk. Dr. Eőry Ajándok szerint ha ezt a tudást a nyugati orvoslás végre elfogadná, akkor ez akkora változást hozna az orvostudományban, mint annak idején a klórmeszes kézmosás felismerése. A csí a szervezetben a meridiánokon keresztül jut el az egyik életfontos szervből a másikba. A legmegfelelőbb akupunktúrás (tűvel végzett) és akupresszúrás (nyomással gyakorolt) kezelési pontok ott helyezkednek el, ahol ezek a meridiánok a bőrfelszínhez legközelebb futnak.

A csí a bőr alatt nyargal

A csí energia, tette hozzá, a magyarban (mivel keleti népek vagyunk) a nyelvünkben szógyökérként szerepel. Elég csak ezekre a szavainkra gondolnunk: csí-ra, csí-zió, csi-kó, csi-ga, csi-nos, csi-llám, csí-p, csi-korog vagy csí-nján. A Csí a bőr alatt nyargal. És a csík-i medencéről jutott a professzor eszébe, a csíki hegyek szép energiavonalat képeznek a Kárpát medencén. „A csí nagyon mozgékony tünemény, a csí csíkot hagy a meridiánokban.”

Honnan ez az ősi tudást? Ezt senki sem tudja, viszont Kínában állítólag konferencián fejtették ki annak eshetőségét, hogy a kínaiak Belső-Mongóliából, és a hunoktól kapták. Milyen szerencsések vagyunk, tette hozzá, hogy a mi őseink is birtokosai lehettek…

Aki nem vesz tudomást a meridiánokról – emelte ki – az a betegséget csak tünetileg kezeli. A Semmelweis Egyetemen, ahol tanít, a diákjainak is ezt mondja: „Nehogy fehér köpenyes rabszolgáivá váljatok a gyógyszergyáraknak!”

A meridiánok létezését biofizikai kísérletekkel is igazolták

Erről kis bejátszásokat is levetített, hogy bizonyítsa, a meridiánok valóban léteznek, erre vonatkozólag Kínában ugyanis bio-fizikai kísérleteket (állítólag egyszerű gumikalapáccsal is ki lehet mutatni) is végeztek. Érdekes például, hogy még az amputált lábban is egy ideig kimutatható az életenergia-áramlás.

Ábrát is láthatunk arról: hogyan is képzeljük el a bőrben futó csatornákat. A meridiánban vékonyabb a szaru-réteg, bent a bőrben több a szabad idegvégződés, több a pigment. A meridiánok élet és halál urai – benne találjuk a betegségek gyökerét. Az energiavonalak mentén haladó csí a kulcsa mindennek, a megbetegedések nem a szervekből, csontokból, izmokból erednek, hanem ennek az életenergiának a megakadásából.

A „3 – 1 – 2” meridián-gyakorlat

A meridián gyakorlatok célja – hallhattuk- , hogy a csít magunkban felcsiholjuk. Az akupresszúra (amit nyomáspont-masszázsnak is hívhatunk), a hasi légzés és a guggolás kombinációjából álló gyakorlatsort Dr. Prof. Zhu Zong Xiang dolgozta ki a hetvenes években. A módszernek Kínában több milliós tábora van. A torna a nyugati orvoslási módszerekkel ellentétben nem időszaki hatással bír, a lényege a meridiánok harmonikus működésén alapszik, és végleges gyógyulást érhetünk el vele.

A professzor két hölgy-segítőjével részletes, ábrákkal kiegészített gyakorlati útmutatókkal tanított. Aki nem találta a speciális akupresszúrás pontokat, azoknak segítettek. (Nem ördöngös dolog, ha a videót is segítségül hívja, könnyen megtalálhatja.)

A három pont masszírozása

A feladatsor első állomásaként speciális pontokat kell masszíroznunk. A három pont különlegessége abban áll, hogy velük az egész testre jótékony hatást gyakorolhatunk.

Az első pont a Hegu (a vastagbél vezetéken nyugszik), egy fájdalomcsillapító pont. A vezeték a mutatóujjtól a fejre halad, így masszírozásával a kar és a fej betegségeit lehet kezelni, olyanokat, mint az ízületi panaszok, vállmerevség, torokfájás, pajzsmirigy-gyulladás, fogfájás vagy fejfájás. A pontot úgy találjuk meg, hogy szétnyitjuk a hüvelyk és mutatóujjunkat, és ennek a redőjébe a másik kezünk hüvelykujját beillesztjük úgy, hogy az első ujjperc illeszkedjen a redőbe. Hegyével megnyomjuk azt a pontot, majd átfordítjuk a kezünket, és a pontot masszírozzuk. (Nézzék meg a videón, úgy érthetőbb…)

A második a Neiguan a Szívburok Vezetéken található, nyomogatása a simaizmokat lazítja, értágító hatása van, nyugtató, stresszoldó pont, de asztmásoknak is segít. Úgy találjuk meg, ha a kézfejünket csuklóban visszahajtjuk, és az ellenkező kezünk három nagy ujját (mutató, középső, gyűrűs) beillesztjük a hajlatba, és a hüvelykujjunkkal megkeressük a kéz belső felületének közepén húzódó két ínhüvelyünket, ezek közé benyúlva találjuk meg. A pont állítólag a hányinger megszüntetésére is kiváló.

Zusanli a lábszáron, a Gyomor vezetéken van. Ez a fejről fut le a lábra, ezért nem csak emésztési panaszokat kezelhetünk a pont masszírozásával, hanem olyanokat is, mint a láz, fejfájás, fogfájás, mentális zavarok, asztma, magas vérnyomás, keringési zavarok, ízületi panaszok, szédülés, szívdobogás, urológiai betegségek. A Zusanlit Kínában a „Hosszú élet pontjának” is nevezik, gyakran, ha elfáradnak, ezt masszírozzák. Így találjuk meg a legkönnyebben: a hüvelyk- és mutatóujjunkkal átfogjuk a térdkalácsot, és ahova egy egyenesen kinyújtott középsőujj ér, na ott van.

A második feladat, az „1”-esnek hívott gyakorlat nem más, mint a hasi légzés: 4-5 percen keresztül. Nagyon fontos, hogy eközben a mellkas ne mozogjon, koncentráljunk a köldök alatti területre. A hasi légzés azért fontos – tudtuk meg- mert az összes fő meridián (Vese, Gyomor, Lép, Máj) a hasunkon keresztül húzódik, és a hasi légzéssel energetikailag aktivizálódik. Növeli a máj aktivitását, gyógyítja az álmatlanságot, magas vérnyomást, a máj és az epe betegségeit, gyomorfekélyt, nyugtat, gyógyítja a cukorbetegséget, a gyomorbántalmakat.

A “2″-es számú feladat, az utolsó: teletalpon végzett guggolás és felállás. Nyitott tenyerünket magunk előtt tartva 4-5 percen keresztül, legalább 30 guggolást végezzünk.

Egy kicsi mozgás senkinek sem árt

Az előadás végén egy kisfilm segítségével a professzor még alaposan átmozgatta a társaságot. Nyitott terpeszben ugyan már egymás lábait tapostuk, de legalább átismételtük az eddig hallottakat. A meridián tornát – egy kínai oktatófilmet leutánozva – egy hathatós, egész testre kiterjedő paskolással fejeltük meg. Laza ökölbeszorított kézzel ritmusosan ütögetni kell az adott területet, azonban ennek részletesebb leírására már nem vállalkozom.

Mindenesetre a csí-csiholás élmény, mindenki maga döntse el aztán, mennyire hisz benne, vagy sem, ártani biztos nem árt, ezt megtapasztaltuk:)
Meridián-tornászni eztán, bíztatott a professzor, lehet egyedül is, bátran, kezdjünk el egy egészség-füzetet vezetni, jegyezzük fel benne, melyik nap mennyit gyakoroltunk. Aki azonban inkább közösségben szeretne a „csí”-zni, az Szombathelyen is megteheti: csütörtökön délután öttől mehet az MMIK-ba szakemberrel együtt lehet csí-tornászni…

Jó egészséget mindenkinek legalább 100 évig! Dr. Prof. Zhu Zong Xiang módszere alapján

A testünket behálózó energia-vezetékek rendszeréről jegyzünk meg annyit, hogy kulcsszerepet játszanak a gyógyításban illetve az egészség megőrzésében: “bennük kering a Qi és a Vér (életenergia, esszencia), kiegyensúlyozzák a Yint és a Yangot, döntenek életről és halálról, száz betegséget meggyógyítanak”. Az alábbiakban egy, ehhez a rendszerhez szorosan kapcsolódó egészségmegőrző és gyógyító gyakorlattal ismerkedünk meg.

Prof. dr. Zhu Zong Xiang (Institute of Biophysics, Chinese Academy of Sciences ill. Beijing Acupuncture Meridian Research Center) kijelentette, hogy mindenkinek lehetősége van az egészséges hosszú életre, ehhez csak egy általa a hetvenes években kidolgozott egyszerű módszert kell követni. Ez a “3-1-2″ meridián gyakorlat. Ma már több, mint hárommillióan végzik ezeket a gyakorlatokat. A módszer a végtelenségig egyszerű, és csupán naponta kétszer 10-15 percet vesz igénybe.

A gyakorlat rövid leírása

A “3″ azt jelenti, hogy három nagyon egyszerű módszerrel megkereshető különböző vezetékpontot (akupunktúrás pontok) kell masszírozni. Ezek a speciális pontok, amelyeknek ingerlését (egyenként 2-3 percig) Zhu professzor ajánlja, a Vab-4-es Hegu (vastagbél vezetéken), Szb-6-os Neiguan (szívburok vezetéken) és a Gy-36-os Zusanli (gyomor vezetéken).

A három pont különlegessége abban van, hogy velük az egész testre lehet hatni:

– a Hegu a vastagbél vezeték legfontosabb pontja. A vezeték a mutatóujjtól a fejre halad, így a pont masszírozásával a kar és a fej betegségeit lehet kezelni, olyanokat, mint az ízületi panaszok, vállmerevség, torokfájás, pajzsmirigy-gyulladás, fogfájás vagy fejfájás

– a Neiguan a Szívburok Vezetéken van. A vezeték közvetlen összeköttetésben áll a szívvel illetve áthalad a tüdőn, így ennek a pontnak a masszázsa segít olyan szív- és tüdőbetegségeknél, mint a koszorúér-betegség vagy az asztma (illetve ez a pont általános símaizom-lazító pont)

– a Zusanli a lábszáron, a Gyomor vezetéken van. Ez a vezeték a fejről fut le a lábra, ezért nem csak emésztési panaszokat kezelhetünk a pont masszírozásával, hanem olyanokat is, mint a láz, fejfájás, fogfájás, mentális zavarok, asztma, magas vérnyomás, keringési zavarok, ízületi panaszok, szédülés, szívdobogás, urológiai betegségek. A Zusanli pontot Kínában a “Hosszú élet pontja”-ként is számontartják.

A Vab-4-es Hegu, “találkozás völgye” pontot úgy találjuk meg, hogy szétnyitjuk a hüvelyk és mutatóujjunkat, és ennek a redőjébe a másik kezünk hüvelykujját beillesztjük úgy, hogy az első ujjperc illeszkedjen a redőbe.

Hüvelykujjunk hegyével megnyomjuk azt a pontot, amit így elérünk. Ezzel egy kellemetlenül kellemes érzést váltunk ki, amely végigszalad az egész karunkon. A Vab-4-est aszpirinpontnak is mondják, mivel általános fájdalomcsillapító.

A Szb-6-os Neiguan, “belső átjáró” pontot úgy találjuk meg, ha a kézfejünket csuklóban visszahajtjuk, és az ellenkező kezünk három nagy ujját (mutató, középső, gyűrűs) beillesztjük a hajlatba, és a hüvelykujjunkkal megkeressük a kéz belső felületének közepén húzódó két ínhüvelyünket, ezek közé benyúlva találjuk meg a Szb-6-os akupunktúrás pontot.

A Gy-36-os Zusanli, “három lábi li” pont helye: a térdkalács külső alsó gödréhez illesztjük négy ujjunkat, és a sípcsontunk külső élétől 1 cm-re kifelé találjuk meg.

Vagy: hüvelyk- és mutatóujjunkkal átfogjuk a térdkalácsot, és ahova egy egyenesen kinyújtott középsőujj ér, ott van a pont.

Az “1″-es azt jelenti, hogy alkalmanként 4-5 percen keresztül hasi légzést végzünk. Nagyon fontos, hogy eközben a mellkas ne mozogjon, koncentráljunk a köldök alatti területre. Egy perc alatt kb. négy be- és kilégzést végezzünk. Minél jobban megfeszül a hasfal, annál hatékonyabb a gyakorlat. Az összes fő meridián (Vese, Gyomor, Lép, Máj) a hasunkon keresztül húzódik, és a hasi légzéssel energetikailag aktivizálódik. A Vese vezeték hordozza a veleszületett energiáinkat, a Lép és Gyomor pedig a szerzett, születés utániakat.

A hasi légzés növeli a máj aktivitását, gyógyítja az álmatlanságot, magas vérnyomást, a máj és az epe betegségeit, gyomorfekélyt, nyugtat, gyógyítja a cukorbetegséget, a gyomorbántalmakat.

A “2″-es egy egyszerű, teletalpon végzett guggolás és felállás kombinációs gyakorlata. Nyitott tenyerünket magunk előtt tartva 4-5 percen keresztül, legalább 30 guggolást végezzünk. A fizikai gyakorlat során megerősödik, helyreáll a Qi és Vér áramlása, így szinte kimossa szervezetből a különböző ártó tényezőket. A mozgással gyógyíthatók olyan betegségek, mint a magas vérnyomás, koszorúér betegség, cukorbetegség, asztma, szélhűdés szövődményei, álmatlanság, ízületi gyulladás, megfázás, székrekedés, emésztő- és hormonrendszeri panaszok.

A legmegfelelőbb mozgás a guggolás, bár az egyénnek megfelelően más mozgásfajta is alkalmazható.Fontos, hogy a pulzus ne emelkedjen 120 fölé, a gyakorlatok végére ne kelljen lihegni, lehetőleg ne is izzadjunk meg.

Aktív-passzív kezelés

A meridián-gyakorlat aktív gyógymód. Ez azt jelenti, hogy ellentétben a nyugati orvoslási módszerekkel mindenki saját maga aktívan tesz az egészsége érdekében. Saját maga végzi a gyakorlatot, maga tesz az egészsége érdekében, legyen szó akár (ön)gyógyításról, akár egészségfenntartásról, megelőzésről. Igaz ugyan, hogy a gyakorlatot minden nap el kell végezni, de ennyit igazán dolgozhat mindenki az egészséges, hosszú életért. Ami szintén nem elhanyagolható: ez a módszer teljesen ingyenes, radikális és végleges gyógyulást hoz – nincs káros mellékhatása – és még sorolhatnánk az előnyeit. A nyugati orvoslás módszereit a beteg passzívan fogadja – majd az orvos, gyógyszer meggyógyítja -, a gyógyulás legtöbbször átmeneti, a gyógyszereket esetleg életünk végéig szedni kell, számolni kell nem kevés mellékhatással, nagyon költséges – és itt is lehetne folytatni a felsorolást.

Hogyan foglalhatók össze a 3-1-2 meridián-gyakorlat főbb jellemzői és gyógyhatása?

Öngyógyító technika

A 3-1-2 olyan aktív kezelésfajta, amit a beteg önmaga végez, ellentétben a nyugati orvoslás módszereivel, ahol a beteget orvos kezeli, gyógyszerrel, injekcióval stb., amit a beteg passzívan fogad.

Általános, teljes kezelés

A 3-1-2 nem csak egyetlen, hanem számos betegség esetében is hatásos gyógymód – míg a nyugati orvoslás egy-egy gyógyszert használ egy-egy betegség kezelésére.

Radikális gyógymód

A 3-1-2 a nyugati orvoslási módszerekkel ellentétben nem időszaki hatással bír (pl. vérnyomáscsökkentés, asztmatikus panaszok megszüntetése, fájdalomcsillapítás esetében), hanem a meridiánok harmonikus működésén alapszik, kiegyensúlyozza a Yint és a Yangot, hogy végleges gyógyulást érjünk el.

Határozottság és kitartás

Ez mindenképpen fontos a 3-1-2 meridiángyakorlattal kapcsolatban, hogy folyamatosan, nap mint nap végezni kell, hogy a hatása hosszú távon érvényesülhessen.

Környezet

A 3-1-2 gyakorlatot lehetőleg meleg helyen végezzük. A meridiánok működését kedvezően befolyásolja a gyakorlaton kívül a helyes táplálkozás!

A 3-1-2 fejlesztése

Mindenki a saját egészségi állapotához, a gyógyítandó betegséghez igazíthatja a 3-1-2 gyakorlatot, hogy a leghatásosabban végezhesse. A gyakorlatok közül arra az összetevőre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, amelyik a leginkább hat az adott betegségre.

Azaz: hasi panaszoknál lehet, hogy a hasi légzésből kell többet végezni – alkalmanként akár 10-15 percet is csak ebből! – vagy mozgásszervi panaszok esetén a guggolás lesz az, amire a nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Mivel azonban nem vagyunk egyformák, a fejlesztést mindenkinek magának kell elvégeznie, folyamatosan figyelve a saját szervezetének a reagálását.

Kitartást a gyakorlathoz!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Homoktövis: elixír kívül-belül

6 gyógynövény a klimax tüneteire