Az inzulinrezisztens és cukorbeteg emberek számára nagyon fontos a meghatározott időrendben történő étkezés, amit ajánlott betartani, mert a szervezet napszaki inzulinérzékenységét veszi alapul, vagyis hogy a szervezet az adott napszakban milyen hatékonyan reagál az inzulinra.
A manapság ismert és leggyakrabban alkalmazott 160 grammos szénhidrátdiétát Dr. Breyer Helga és Zentai Andrea, a Sportkontroll dietetikusa dolgozták ki, ez az étkezési rendszer működik a legjobban a cukor- és inzulingondokkal küzdő embereknél. A napi 5-6-szori étkezés egész nap képes stabilan tartani a vércukorszintet, ezzel elkerülhető a farkaséhség, a sóvárgás, az ebéd utáni kóma és az esti nagy falásroham.
Reggeli 06.00-07.00 között: 30 g lassú felszívódású szénhidrát
Például zabkása túróval és lenmaggal, zöldséges rántotta teljes kiőrlésű pékáruval, szendvics teljes kiőrlésű kenyérből, sonkával, sajttal, zöldségekkel.
Tízórai: 20 g szénhidrát, ebből 10 g lassú, 10 g gyors felszívódású
Például gyümölcsjoghurt zabpehellyel, tejeskávé (2 dl tejjel) magas rosttartalmú keksszel vagy teljes kiőrlésű muffin.
Ebéd 12.00-14.00 között: 50 g szénhidrát, 2/3-a lassú,1/3-a gyors felszívódású
Például csirkehús, pulykahús, hal, mellé lassú felszívódású gabonaféle, mint köles, quinoa, basmati rizs, vörös lencse, hajdina, bulgur, esetleg valamilyen rakott étel (hús, zöldség, rizs). Ha tésztát eszünk, legyen durum- vagy teljes kiőrlésű, és harapósra főzzük! Ha főzelék az ebéd, kerüljük a rántást és a habarást, önmagával sűrítsük. Desszertnek fogyaszthatunk gyümölcsöt.
Uzsonna: 15.00-17.00 között: 20 g szénhidrát, lehet mind gyors felszívódású
Például gyümölcsös túrókrém, alma vagy más hazai idénygyümölcs, gyümölcslé, cukormentes sütemény, tejeskávé.
Vacsora: 19.00-20.00 között: 30 g szénhidrát, ebből 20 g lassú, 10 g gyors felszívódású
Hasonló ételekből és felosztással, mint az ebéd, vagy saláta hússal, tojással, sajttal, teljes kiőrlésű szendvics tojással, sajttal, zöldségekkel.
Pótvacsora: 22.00-kor: 10 g lassú felszívódású szénhidrát, mert az éjszakai vércukorszint stabilizálása a cél.
Például teljes kiőrlésű keksz, pici szendvics, muffin.
A cikk a Nők Lapja Egészségben jelent meg.
Hozzászólások