A magasvérnyomás-betegség sok embert érint, ám a tünetei sokáig „láthatatlanok”, a hipertónia azonban folyamatosan pusztítja a szervezetünket. Az életmódváltás és a gyógyszerek mellett a gyógynövényeket is segíthetnek.
Sztívia
A cukorhelyettesítőként használt sztíviának, illetve a benne található steviosid nevű vegyületnek vérnyomást csökkentő hatásai is vannak. Egy 2000-ben végzett taiwani kutatásból kiderült, hogy a mérsékelt hipertenzióval küzdő emberek esetében a napi háromszori, 250 mg-os steviosid-tartalmú étrend-kiegészítő nagyjából tíz százalékos csökkenést jelentett a vérnyomásban. Egy másik, szintén taiwani kutatás során két éven keresztül követtek 174 magas vérnyomással küzdő beteget, akik naponta nagyjából 1500 mg-nyi steviosidet szedtek. A vérnyomásuk 7 százalékkal csökkent, és a vérnyomás eredetű szívkárosodás is ritkább volt közöttük, mint a kontrollcsoport tagjainak esetében.
Fokhagyma
A fokhagyma az egyik legsokoldalúbb fűszernövény, és az egészségünkre is nagyon jó hatással van – különösen azoknak érdemes szedni, akik szeretnék megerősíteni az immunrendszerünket vagy meg kívánják őrizni a szívük egészségét. A fokhagyma jót tesz a keringésnek, segíti kitágítani az ereket, csökkenti a vérnyomást és megelőzi a vérrögök kialakulását is.
Galagonya
A galagonya javítja a keringést, és megvédi az ereket a károsodástól. A vérnyomás normalizálásában is segít. Egy 2006-os brit kutatás szerint napi 1200 mg galagonya-kivonat, 16 héten keresztül szedve, jelentősen csökkentette a kísérletben részt vevő diabéteszes betegek vérnyomását.
Hibiszkusz
A hibiszkusz virágából készült teát régóta használják a keleti gyógyászatban a vérnyomás rendezésére és a szívbetegségek megelőzésére. 1999-ben, Iránban végeztetek egy kísérletet a hibiszkuszkivonat vérnyomáscsökkentő hatásairól. Úgy találták, hogy a növény kivonata rendszeresen szedve akár 11 százalékkal is csökkentheti a magas vérnyomást.
Bajkáli csukóka
A bajkáli csukóka az egyik legfontosabb kínai gyógynövény, melyet évezredek óta használtak olyan betegségek kezelésére, mint az epilepszia, a májproblémák vagy az allergia. A Hong Kong-i Kínai Egyetem 2005-ben végzett kutatásából kiderült, hogy a bajkáli csukókában található egyik hatóanyag képes a szív- és érrendszeri problémákat okozó szabad gyökök ellen harcolni.