Áfonya, együk mindennap

Jellegzetes, kellemes íz, gyönyörű szín, és persze számos pozitív egészségügyi hatás – hogyan is fér ennyi jó dolog egy olyan apró gyümölcsbe, mint az áfonya? Lássuk, miért érdemes naponta beillesztenünk az étrendünkbe?

Ha a szuperélelmiszereknek is nevezett gyümölcsökre, zöldségekre gondolunk, az egyik első, mely eszünkbe juthat, az áfonya. Ebben az apró kékes színű finomságban nagy mennyiségben találhatunk A-, B-, C- és E-vitaminokat, magnéziumot, káliumot, mangánt, vasat, rezet és cinket, valamint értékes fitonutrienseket, flavonolokat, antioxidánsokat. Emellett pedig rostban gazdag, kalóriában viszont szegény gyümölcsről van szó, vagyis igazán nagyszerű nassolnivaló lehet még azoknak is, akik szeretnének néhány kilótól megszabadulni.

Az áfonya  erősíti az immunrendszert

Az áfonyában lévő értékes tápanyagok serkentik az immunrendszer működését, ezzel pedig nemcsak abban lehetnek a segítségünkre, hogy ritkábban betegedjünk meg, de abban is, hogy gyorsabban felépüljünk. Az antioxidánsokban gazdag áfonya hosszú távon is javíthatja az egészségünket: az antioxidánsok védik a sejtjeinket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól, melyek olyan súlyos, krónikus betegségek kialakulásáért betegségekért is felelőssé tehetőek, mint a cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri panaszok. A szakemberek szerint a daganatos betegségek rizikóját is csökkenti az áfonya, így például a szájüregi, a petefészek-, a bélrendszeri, a máj-, prosztata-, tüdő-, emlő- és gyomorrák kockázatát.

Az agynak, szívnek is jót tesz

Az antioxidánsoknak agyat védő hatásai is vannak, és a kutatások szerint az áfonya csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának esélyét. Emellett pedig annak is érdemes rendszeresen ennie ebből a gyümölcsből, aki vizsgára készül: az áfonyában található tápanyagok javítják a memóriát, a kognitív képességeket, sőt még az információk felidézésének gyorsaságára is hatással lehetnek.

Heti három vagy több adag (vagyis háromszor fél csészényi) áfonya csökkenti a szív- és érrendszeri problémák, például a szívroham rizikóját. Olyan tápanyagokat is találhatunk a gyümölcsben, melyek segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát.

A szeder a legrégebbi gyógynövény.

Csökkenti a gyulladásokat az áfonya

Az áfonyában kimagaslóan sok, különböző típusú flavonoid és más fitonutriens. található, többek között például cianidin, malvidin, peonidin és petunidin, pterosztilbén és reszveratrol. Ezek a tápanyagok a kutatások szerint csökkentik a gyulladásokat, védik a sejtjeinket a külső és belső károsító hatásoktól. A pterosztilbén különlegessége, hogy hatékonyabban képes hasznosítani azt a testünk, ugyanis sokkal több időt tud eredeti „formájában” a szervezetünkben tölteni, mielőtt más összetevőkre dolgoznánk fel. A legújabb kutatások szerint pedig a pterosztilbén lassítja a daganatos sejtek növekedési ütemét, megakadályozza a daganat terjedését, elősegíti az ún. programozott sejthalált (vagyis gyorsítja a daganatos sejtek pusztulását), és megakadályozza, hogy áttétek képződjenek. A kutatók különösen kedvező eredményeket értek el emlő-, a bélrendszeri és a prosztatadaganatos

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

Gyógynövények, amely megvédik a húgyutakat

A banán jótékony hatásai a szervezetünkre