Napjaink egyik slágerterméke, a chia mag fogyasztásának veszélyeire hívta fel korábban a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Egyáltalán nem mindegy ugyanis, milyen mennyiségben kerül a tányérunkra ez a konyhai alapanyag.
A magyarul hivatalosan aztékzsálya magnak hívott chia egy egynyári lágyszárú növény, a Mexikó egyes részein és Guatemalában őshonos aztékzsálya magja. Nagy arányban tartalmaz fehérjét, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat, továbbá magas, mintegy 18-30 százalékos rosttartalmának köszönhetően fontos szerepe lehet a napi ajánlott rostbevitel biztosításában.
Mennyi a chiamag napi adagja?
Pozitív tulajdonságai mellett azonban a chiamagnak lehetnek káros egészségügyi hatásai is – hangsúlyozta közleményében a Nébih. Éppen a magas rosttartalom miatt ugyanis a túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat idézhet elő. Ennek okán napi 15 grammnál nem javasolt többet ennünk ebből az egzotikus élelmiszerből.
Sőt, az Európai Élelmiszer biztonsági Hatóság (EFSA) azt sem tartja kizártnak, hogy a chiának allergizáló hatása van. Néhány esetben a szezámmagra illetve a mustárra érzékenyeknél lépett már fel keresztallergiás reakció.
Mik a chiamag veszélyei?
Az aztékzsályamag az Európai Unióban úgynevezett új élelmiszernek minősül, ezért forgalmazását szigorú és speciális engedélyezési folyamat előzi meg. A forgalmazásnak és az üzleti célú felhasználásnak is erős feltételei vannak. Ezek egyike, hogy a vásárlók számára az aztékzsályamag önmagában kizárólag előrecsomagolt formában értékesíthető, kimérve, azaz lédig termékként nem árusítható.
A chiát tartalmazó termék jelölésén kötelezően fel kell tüntetni, hogy a napi bevitel legfeljebb 15 gramm lehet. A termékeken szerepelnie kell az „aztékzsályamag (Salvia hispanica)” feliratnak, továbbá az összetevők között is e néven kell feltüntetni.
Összetevőként jelenleg az aztékzsályamag kizárólag pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe tehető, valamint gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékekbe legfeljebb 10 százaléknyi mennyiségben. A magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 15 g/450 ml mennyiségben szabad hozzáadni.
Hozzászólások